Isaac Herzog (midden) en Tzipi Livni (rechts) gisteren in Tel Aviv
NOS Nieuws

Netanyahu's Likud in peilingen op verlies

De verkiezingen volgende week in Israël worden ongemeen spannend. Premier Netanyahu heeft stevige concurrentie van centrum-links. Volgens de laatste peilingen gaat de centrum-linkse Zionistische Unie zelfs aan kop. Die zou nu uitkomen op 25 of 26 zetels, de Likud-partij van Netanyahu op 21 of 22.

De Knesset heeft 120 zetels. Een nipte overwinning van de Zionistische Unie betekent niet dat Netanyahu een vierde termijn als premier kan vergeten. Het is nog de vraag of er genoeg stemmen op linkse partijen komen voor een centrum-linkse coalitie.

De Unie, geleid door Isaac Herzog van de Arbeidspartij en oud-minister van Justitie Tzipi Livni, belooft de hoge huizenprijzen en hoge kosten van levensonderhoud aan te pakken. Verder zijn Herzog en Livni voor een overleg met de Palestijnen, dat moet leiden tot een tweestatenoplossing.

Oproep Netanyahu

De Likud-partij ging de afgelopen weken nek-aan-nek met de Zionistische Unie. Nu er een duidelijke voorsprong is van de Unie doet Netanyahu een oproep om dinsdag niet thuis te blijven en te stemmen op Likud.

De kans is volgens hem anders reëel dat Livni en Herzog een nieuwe regering mogen vormen. "Onze veiligheid loopt groot gevaar, omdat we deze verkiezingen mogelijk verliezen." Netanyahu presenteert zich als de enige kandidaat die de joodse natie veiligheid brengt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl