Van links naar rechts: Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en Rianne de Vries op de EK shorttrack
NOS Schaatsen

Het ontbreekt shorttracksters aan favorietenstatus

De Nederlandse shorttracksters hebben wel eens met hogere verwachtingen aan de start van een WK gestaan. Vanaf vandaag strijden Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Rianne de Vries in Moskou om de wereldtitels. Met duidelijke doelen, maar zonder favorietenstatus.

Het Nederlandse drietal doet alleen aan het individuele toernooi mee. Voor de relay, normaal gesproken de specialiteit van de vrouwen, kon Nederland zich dit jaar niet kwalificeren tijdens het wereldbekerseizoen. Dat heeft te maken met een te krappe selectie.

Afwezig

Zo kwam kopvrouw Jorien ter Mors dit seizoen niet in actie, was Yara van Kerkhof de eerste wereldbekers afwezig wegens een rugblessure en stopte haar zus Sanne noodgedwongen. Daarnaast is Suzanne Schulting niet aanwezig in Moskou, omdat zij enkele weken geleden de WK voor junioren reed.

Alle aandacht kan dus worden gericht op het individuele toernooi. Wat zijn de doelen van de Nederlandse deelneemsters die wél in actie komen?

Van Kerkhof is klaar voor piekmoment

Yara van Kerkhof

De 24-jarige Yara van Kerkhof heeft dit jaar nog geen halve finales gereden op wereldniveau, omdat ze geblesseerd was aan haar rug. Krachttraining deed ze dit seizoen bijna niet. Tijdens deze WK hoopt ze toch nog een topprestatie te kunnen neerzetten. "Het gaat steeds beter", zegt ze. "Dat is fijn, het piekmoment kan er aankomen."

Het doel? "Ik wil top zijn op deze WK en in de halve finales rijden. Ik wil laten zien dat het ook zonder krachttraining een mooi toernooi kan worden."

Van Ruijven: ik heb er zin in

Lara van Ruijven

Lara van Ruijven (22) moest de laatste wereldbekerwedstrijden aan zich voorbij laten gaan vanwege ziekte, maar ze verwacht fit genoeg te zijn voor de WK. "Het is mijn eerste individuele WK, dat is toch ook anders dan de wereldbeker. Ik heb er zin in. Voor het eerst ook geen relay, dus alles is gericht op de individuele wedstrijd."

Dat Nederland de afgelopen jaren altijd goed presteerde op de relay, doet nu wel een beetje pijn. "We wisten het hele seizoen al dat we hier niet konden meedoen. Extra jammer, want ik denk dat we op de WK hoge ogen hadden kunnen gooien."

De Vries mikt op halve finales

Rianne de Vries

Voor Rianne de Vries is het niet haar eerste WK, maar voor het eerst is ze geen reserve. "Nu mag ik zelf rijden", vertelt de 24-jarige shorttrackster. "Dat is echt geweldig. Mijn doel is sowieso de halve finales op de 1.500 meter en de kwartfinales halen van de 500 en 1.000 meter."

Net als de andere twee vrouwen had De Vries graag de relay gereden. "Zo'n relay geeft toch iets extra's voor de wedstrijden. Het is leuk dat je dat met z'n allen kunt doen."

WK shorttrack

Zowel bij de mannen als de vrouwen behalen de shorttrackers punten op drie afstanden: 500, 1.000 en 1.500 meter. De beste acht rijders uit het klassement rijden een vierde afstand, de superfinale over 3.000 meter. Per afstand is er een wereldtitel te veroveren en de rijder met de meeste punten in het klassement mag zich wereldkampioen allround noemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl