Douwe de Vries wil het uurrecord verbreken
NOS Schaatsen

Het uur U voor Douwe de Vries

Na Thomas Dekker gaat ook Douwe de Vries een poging wagen het werelduurrecord te breken. Het schaatsrecord welteverstaan. Dat staat sinds 2007 op naam van Casper Helling, die tot 41,969 kilometer kwam.

"Ik liep al een paar jaar rond met het idee om er een keer voor te gaan", bekent De Vries, die vrijdag in Calgary zijn poging doet. "Het bleek in de praktijk heel moeilijk in te plannen tussen alle wedstrijden door. Het liefst wil je het op een hooglandbaan doen."

De Vries was afgelopen weekend al in Calgary voor de WK allround. Hij wist dat dit het moment was. "Mede daarom zit ik nu al bijna drie weken in Canada."

Een pokkeneind

De Vries weet waar hij aan begint. "Het is een pokkeneind. Een uur lijkt wel drie uur te duren. Het is een kwestie van je gedachten verzetten. Als je gaat denken 'oh, wat ver nog', dan loopt het mis. Gelukkig heb ik al eens een marathon over tweehonderd kilometer geschaatst, dus ik weet een beetje wat zo'n lange afstand met je doet."

Alleen het ijs baart de schaatser van Lotto-Jumbo zorgen. "Ik denk dat ze hier in Calgary minder goed kunnen inschatten wat de omstandigheden met de kwaliteit van het ijs doen. Volgens de officiële berichten kwam het door de luchtdruk dat de baan tijdens de WK allround niet optimaal was. Maar er stonden drie keer zoveel lampen als normaal op het ijs gericht. Dat moet je natuurlijk compenseren in de temperatuur van het ijs."

Een harde ijsvloer dus. "Ik denk wel dat het gaat lukken. Voor mij hoeven al die lampen niet aan en iets zachter ijs voor de kortere afstanden is nu ook niet nodig."

105 rondjes van 34,3

In het uur moet De Vries 105 rondjes van gemiddeld 34,3 schaatsen. Dan is hij de nieuwe recordhouder. Hij begint vrijdag om 22.00 uur Nederlandse tijd. En voor de échte fans: zijn rondetijden zijn rechtstreeks te volgen op de website van de ijsbaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl