Max Verstappen wordt al vergeleken met de legendarische Ayrton Senna
NOS SportAangepast

'Vergelijking met Senna is riskant'

Ernest Knoors liep jaren rond in de Fomule 1. Als motorleverancier van Toro Rosso zag de ingenieur het jonge racetalent Sebastian Vettel zijn eerste rondjes rijden in de Formule 1.

Hij zag hoe diezelfde Vettel zijn eerste race won en hoe de Duitser de stap zette naar Red Bull, de grote broer van Toro Rosso, om met dat team vervolgens vier keer wereldkampioen te worden. Het is de route die Max Verstappen nu voor zich heeft liggen.

Onrealistische verwachtingen

"Dat is inderdaad het programma", weet Knoors. "En dat moet ook het doel zijn. Je mag het gezien de prestaties tot nu toe van Verstappen verwachten, maar hij moet het nog waarmaken."

Die laatste woorden voegt Knoors niet zomaar toe. Want hoe terecht de veelgehoorde lofzangen op het talent van Verstappen ook zijn, de verwachtingen die daarmee gepaard gaan, zijn volgens Knoors wat onrealistisch.

Poppenkast

"Er zijn ook genoeg talenten die het niet gered hebben bij Red Bull. Ik heb weinig bedenkingen bij de kunde, vakkennis en motivatie van Verstappen, maar hij en zijn team zullen ook goed moeten omgaan met alles wat er op hem afkomt."

Zo wijst Knoors erop dat de media-aandacht, nu al niet gering, pas echt overweldigend zal zijn als het een keer tegenzit. "Tot nu toe is het allemaal hosanna, maar hij zal zeker fouten gaan maken. Dan zal Verstappen om moeten gaan met kritiek. Formule 1 is ook een poppenkast."

Vergelijking met Senna

Vele anderen voelen zich niet geremd in het uiten van hun bewondering van Verstappen. Helmut Marko bijvoorbeeld, de baas van het Red Bull-junior team, vergeleek Verstappen al met de legendarische Ayrton Senna. En Marko was bepaald niet de enige.

Knoors: "Ik begrijp wel dat mensen enthousiast zijn, maar die vergelijking brengt wel een risico met zich mee. Het is moeilijk om aan die verwachtingen te voldoen en daardoor wordt het ook lastig om te leren en je potentieel te ontwikkelen."

'Eerst uitrijden en punten pakken'

De nieuwe Senna, de records van Michael Schumacher of een toekomstig wereldkampioen? Wat Knoors betreft hoeven die toekomstdromen allemaal niet. Hij kijkt liever uit naar een mooi debuut in Australië.

"Ik denk dat Verstappen het al heel goed doet als hij zijn eerste race uitrijdt zonder al te grote problemen. En als hij in de loop van het seizoen punten gaat pakken, zou dat mooi zijn. We moeten niet denken dat hij in zijn eerste race op het podium eindigt. Dat is ook Senna ook niet gelukt..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl