NOS Nieuws

Windmolens, een heet hangijzer in de provincie

Windmolens leiden tot conflicten

Windmolens leiden tot stevige conflicten tussen provincies en gemeenten. Uit onderzoek van de regionale omroepen en de NOS blijkt dat ten minste 16 gemeenten lijnrecht tegenover de provincies staan. Bij de komende provinciale verkiezingen vormen windmolens één van de belangrijkste thema’s.

Provincies spraken eerder af met het Rijk dat er de komende jaren nog veel windmolens bij komen. De discussie over waar dan precies, loopt soms hoog op. Gemeenten zijn het in lang niet alle gevallen eens met die afspraken.

In zeven van de twaalf provincies zijn er gemeenten die er echt niet aan willen. Een van de gemeenten die tegen de wens van de provincie ingaat, is Medemblik. De gemeente wijst de komst van windmolens af omdat die het bijzondere landschap van West-Friesland te veel zouden verstoren. Medemblik heeft aangekondigd "al het nodige" te doen om de plaatsing van windmolens in de gemeente te voorkomen.

Korendijk

De provincie waar de meeste gemeenten de windmolens niet zien zitten, is Zuid-Holland. De gemeente Korendijk bijvoorbeeld wil de molens niet, omdat burgers vrezen voor overlast zoals geluid en/of slagschaduw. Wethouder den Boer van Korendijk wil samen met de provincie op zoek naar alternatieve locaties waar inwoners er geen last van hebben. Maar hij vraagt zich hardop af of die er wel zijn.

Maar, ook opvallend, in de provincie waar de meeste windmolens staan, is er niet een gemeente die op dit moment een probleem heeft met plannen voor windturbines. Dat is de provincie Flevoland. Volgens VVD-gedeputeerde Gijsberts komt dat omdat de provincie samen optrekt met de gemeenten. Bovendien kunnen boeren en bewoners meepraten én financieel meeprofiteren van de molens.

Daarnaast gaat de discussie in Flevoland niet over het plaatsen van meer windmolens, maar juist om het slopen ervan, zo vertelt een woordvoerder van de provincie. Van de 600 windmolens die er in Flevoland staan, zullen er 300 verdwijnen. De 300 die overblijven, zullen dan wel groter zijn en meer energie opwekken. De nieuwe molens leveren doorgaans 7 keer meer energie op dan de vorige.

Het omgekeerde komt trouwens ook voor, zo bleek tijdens het onderzoek: gemeenten die wel windmolens willen, maar waar de provincie het niet goed vindt. Bijvoorbeeld in de provincie Noord-Holland.

Verder zijn er ook windplannen, waartoe het rijk heeft besloten, zonder dat de provincie eraan te pas kwam (dat zijn de hele grote parken). Ook de gemeente staat dan buitenspel. Deze parken vallen onder de zogenoemde Rijkscoördinatieregeling. Ook dan zijn er soms gemeenten met onvrede.

Windmolens leiden tot conflicten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl