De boerderij in Barneveld wordt geruimd
NOS Nieuws

Ruiming Barneveld gaat verder

In Barneveld wordt vanochtend de ruiming hervat van een kippenbedrijf waar gisteren vogelgriep werd vastgesteld. Gisteren werd al een deel van de 27.000 kippen van het bedrijf gedood, vandaag wordt het karwei afgemaakt.

Op het bedrijf is de milde variant van de ziekte vastgesteld. Omdat die variant zich kan ontwikkelen tot een gevaarlijker virus, moeten de dieren zo snel mogelijk worden afgemaakt en weggevoerd.

Monsters afgenomen

Bij zeventien bedrijven binnen een straal van een kilometer om het bedrijf zijn monsters afgenomen om te kijken of het virus zich heeft verspreid. De uitslag van die test laat een paar dagen op zich wachten, omdat de stalen op kweek gezet moeten worden. De bedrijven blijven drie weken op slot.

In de zone geldt ook een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en strooisel. Dat moet verspreiding tegengaan.

Hobbyboer

De negen kippen van een hobbyboer tegenover het bedrijf in Barneveld moesten ook worden geruimd. "Er liep een bruine kip van de overbuurman los bij mij. En aangezien ik zelf ook bruine kippen heb, heb ik die bij mij in het hok gedaan", vertelt hij tegen Omroep Gelderland.

"Later zag ik dat ik er eentje meer had, dus die kip moet van de overbuurman geweest zijn. En dan is het risico te groot om die beestjes te laten leven."

Eenden

In november dook de vogelgriep op bij een boerderij in de provincie Utrecht. Later volgden bedrijven in Zuid-Holland en Overijssel, maar Barneveld, het hart van de pluimveesector, bleef gespaard.

De eerdere uitbraak van vogelgriep werd waarschijnlijk veroorzaakt door wilde eenden. De maatregelen die werden genomen bleven gelden tot begin februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl