NOS Nieuws

NASA gaat ruimteweer grondig volgen

NASA lanceert atlasraket met satellieten

NASA gaat het 'ruimteweer' volgen als nooit tevoren. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie lanceerde vannacht vier satellieten die de interactie gaan volgen tussen de magnetische velden van de zon en de aarde.

De vier MMS-satellieten zullen op tienduizenden kilometer afstand in een baan om de aarde komen, ongeveer halverwege de maan. Door in een piramideformatie te vliegen zullen ze tot in de kleinste details een 3D-weergave kunnen maken van de magnetische velden.

Magnetische reconnectie

Elk van de satellieten heeft 25 sensoren op lange armen om de zogeheten magnetische reconnectie te meten. Die vindt plaats als de magnetische lijnen zich verenigen, uit elkaar buigen en opsplitsen om vervolgens weer bijeen te komen. Dat gaat gepaard met een energie-impuls.

De magnetische reconnectie zorgt op de zon voor zonnevlammen en op aarde voor het noorderlicht. Ook heeft het invloed op communicatiesatellieten en ons elektriciteitsnet. Door heel nauwkeurig te meten, moeten we ons in de toekomst beter kunnen beschermen tegen de nadelen ervan.

De missie van de satellieten gaat zeker twee jaar duren. Er is een miljard dollar voor uitgetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl