NOS Nieuws

Grote grazers blijven buiten schot in Oostvaardersplassen

Het afschotbeleid in de Oostvaardersplassen blijft zoals het is. De grote grazers worden pas doodgeschoten als duidelijk is dat er geen overlevingskans meer is.

Dat is het beleid van Staatsbosbeheer en staatssecretaris Dijksma is het daar mee eens. Uit een evaluatie over de laatste vier jaar blijkt volgens haar dat Staatsbosbeheer voldoende rekening houdt met het welzijn van de grote grazers. De huidige beheersvorm blijkt een werkbaar instrument, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Dialoog

In de Oostvaardersplassen heeft de natuur het voor het zeggen. Er leven grote groepen edelherten, konikpaarden en Heckrunderen. Staatsbosbeheer grijpt pas in als zwakke dieren zichtbaar lijden. Dan worden ze doodgeschoten. Op deze vorm van natuurbeheer is veel kritiek. Onder anderen jagers en dierenartsen vinden dat de dieren onnodig lijden en dat het gebied overbevolkt is.

Critici krijgen nu wel een podium om hun mening naar voren te brengen. Staatsbosbeheer gaat een maatschappelijke dialoog organiseren bij belangrijke beslissingen. Er komt een maatschappelijke adviescommissie die gevraagd en ongevraagd advies uitbrengt over het natuurbeheer in de Oostvaardersplassen.

Waterpeil

Toch blijft niet alles hetzelfde in het natuurgebied. De komende drie jaar wordt het waterpeil in het moerasgedeelte verlaagd. Daardoor gaan er weer planten groeien en wordt het aantrekkelijker voor ernstig bedreigde vogels, zoals de lepelaar.

Ook komt er meer ruimte voor recreatie. Door nieuwe wandelroutes wordt een groter deel van het gebied ontsloten. Staatsbosbeheer wil ook graag een uitkijktoren bouwen en een groter parkeerterrein aanleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl