Peilingwijzer: geen reactie op vertrek VVD'ers
In de Peilingwijzer zijn de afgelopen dagen geen wezenlijke verschuivingen te zien geweest. Ondanks het vertrek van VVD-bewindslieden minister Opstelten en staatssecretaris Teeven, vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen van komende woensdag.
Coalitiepartijen VVD en PvdA zakken wel iets terug, maar volgens maker Tom Louwerse van de Peilingwijzer is dat ruim binnen de foutmarge. Er zijn nog altijd drie partijen die de koppositie delen: de PVV met 23 tot 27 Tweede Kamerzetels, D66 met 22 tot 26 zetels en de VVD met 20 tot 26.
Daar iets verder achter liggen SP en CDA met beide 17 tot 21 zetels, gevolgd door de PvdA met 13 tot 17.
De kleinere partijen zijn GroenLinks (6-8), de ChristenUnie (5-7), de SGP en de Partij voor de Dieren (3-5) en 50Plus (2-6).
Negatiever
De Politieke Barometer van bureau Ipsos toont vandaag grofweg hetzelfde beeld: ook daar blijven alle partijen op hun plaats. Wel zegt 45 procent van de ondervraagden door de commotie rond de ‘Teevendeal’ een negatiever beeld van het kabinet te hebben gekregen.
Dat beeld is overigens al langer niet erg positief; vanaf de start van de coalitie staan VVD en PvdA in de Peilingwijzer op (groot) verlies en alle oppositiepartijen op winst.
De NOS publiceert tot de Statenverkiezingen de Peilingwijzer ongeveer om de dag. In de Peilingwijzer worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond), I&O Research en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse (Trinity College Dublin, Ierland).