NOS Nieuws

Onenigheid tussen verhuurders van V&D-panden

Mag één verhuurder van een V&D-pand de volle huurprijs opeisen, terwijl het merendeel van de andere verhuurders met huurverlagingen komt om het warenhuis van de ondergang te redden? Voor die vraag staat de rechter in een kort geding tussen V&D en de verhuurder in Hengelo dat vanmiddag diende.

Daarin eiste de verhuurder van het pand in Hengelo, Mondia Investments, dat V&D de huurachterstand van zo'n 55.000 euro overmaakt. "Een partij die een contract heeft gesloten, heeft een eigen verantwoordelijkheid en heeft een eigen beslissingsmogelijkheid om, zoals in dit geval, nakoming van de overeenkomst te vragen of niet", zei advocaat Joop Deveer die Mondia Investments bijstaat.

Free rider

V&D en de andere verhuurders zijn het daar niet mee eens. "Eigenlijk komt het er op neer dat iemand voor een habbekrats wil meeliften, terwijl 'ie geen inspanning levert", zei Thomas Steenmetser, de advocaat die de andere verhuurders bijstaat.

De advocaat van V&D noemde Mondia Investments zelfs een 'free rider'. "Ze maken gebruik van de bijdrage van de anderen, waardoor de redding mogelijk was, maar ze willen er zelf niet aan bijdragen. Dat noem je een free rider", zegt advocaat Willem Jan van Andel.

Of V&D de volledige huur moet overmaken wordt over twee weken duidelijk, wanneer de rechter uitspraak doet.

Den Bosch

Niet alle andere verhuurders staan aan de kant van het warenhuis. Zo maakt ook Metroprop, de verhuurder van de panden in Den Bosch, Heerlen en Sittard een gang naar de rechter om de volledige huur te krijgen. Dat kort geding dient volgende week en draait om het pand in Den Bosch.

Metroprop heeft al rechtszaken aangespannen die betrekking hebben op de vestigingen van V&D in Heerlen en Sittard, maar dat zijn bodemprocedures.

Loonoffer

Naast de huurverlagingen probeert V&D nog steeds ook de vaste lasten te verlagen door het salaris van het personeel te korten. Een plan voor een loonoffer strandde al bij de rechter. Die verbood een loonkorting voor werknemers die lid zijn van de vakbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl