NOS Nieuws

LTO wil pluimvee in groter gebied ophokken

Onzekere dagen voor pluimveehouders Barneveld

Land- en Tuinbouworganisatie LTO wil dat het gebied waar een ophokplicht voor pluimvee geldt, wordt vergroot. Na de vaststelling van vogelgriep bij een bedrijf in Barneveld werd een ophokplicht ingesteld voor een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf.

"Wat ons betreft wordt dat gebied opgerekt tot zo'n vijf kilometer rond het besmette bedrijf", zegt Evert-Jan Versteeg van de LTO tegen de NOS. "Het gaat nu dan wel om een milde variant van vogelgriep, maar we weten nog niet hoe het bedrijf besmet is geraakt. Mogelijk is dat via trekvogels gegaan en die gaan eerdaags weer trekken. We moeten het gevaar dus nu minimaliseren."

Vrije-uitloopkippen

De ophokplicht is ingesteld voor een periode van drie weken en houdt in dat vrije-uitloopkippen niet naar buiten mogen. Naast de ophokplicht is ook een vervoersverbod van kracht voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Het liefst zou Versteeg willen dat deze maatregelen voor het hele land gelden. "Als de besmetting inderdaad is veroorzaakt door trekvogels, dan loopt het hele land gevaar. Nu gebeurt het in Barneveld, maar morgen kan in de Flevopolder of in Groningen vogelgriep vastgesteld worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl