Fantasy-schrijver Terry Pratchett overleden
Fantasy-schrijver Terry Pratchett is overleden. Hij schreef tijdens zijn leven meer dan 70 fantasy-boeken en verkocht wereldwijd ruim 65 miljoen exemplaren.
De meeste van zijn boeken spelen zich af in zijn Schijfwereld, de 'Discworld', een platte wereld op de rug van vier olifanten. Pratchett leed aan de ziekte van Alzheimer en is 66 jaar geworden.
Pratchett gebruikte veel humor in zijn boeken. Het waren satires op onderwerpen en stijlen uit het heden en verleden en ze eindigden meestal in een hilarisch beschreven, chaotische finale. Onder de komische voorvallen ging wel scherpe maatschappijkritiek schuil. Zo gaat het in 2006 verschenen boek Thud eigenlijk over religieus fundamentalisme.
Op zijn 15e
Zijn eerste boeken beperkten zich vooral tot een persiflage op de conventionele thema's van de fantasy als genre. Hij debuteerde in 1971 met The Carpet People, maar schreef zijn eerste verhaal, The Hades business, al op zijn dertiende voor de schoolkrant. Toen hij vijftien was werd het commercieel gepubliceerd.
Twee boeken volgden: De donkere kant van de zon (1976) en Strata (1981). In 1983 verscheen het eerste boek over de Schijfwereld: De Kleur van Toverij. Dat bleek een groot succes en Pratchett zei z'n baan op als woordvoerder van het Britse nationale energiebedrijf en ging full time aan het werk als schrijver.
Hij schreef 45 boeken over de Schijfwereld en maakte ook enkele kaarten met een reisgids over de fantasiewereld die hij had bedacht. De belangrijkste stad van de Schijfwereld is Ankh-Meurbork, waar de stuntelende tovenaar Rinzwind woont. Andere populaire personages uit de serie zijn de heksen Ootje Nack en Opoe Wedersmeer. Ook de dood speelt een rol.
Ook schreef hij een paar kinderboeken en een aantal trilogieën, onder andere de Johnny Maxwell-boeken en de Bromeliad-trilogie. Pratchett was in de jaren 90 de best verkopende schrijver in Groot-Brittannië en de op een na best gelezen auteur. Alleen Harry Potter-auteur J.K. Rowling ging hem voor.
Choosing to die
In 2007 maakte Pratchett bekend dat hij leed aan een zeldzame vorm van de ziekte van Alzheimer. Hij werkte mee aan een documentaire van de BBC over het verloop van zijn ziekte die in 2009 werd uitgezonden. In 2011 volgde Terry Pratchett: choosing to die, een documentaire over euthanasie.
Ondanks zijn ziekte bleef hij schrijven. Hij dicteerde zijn teksten aan een assistent of maakte gebruik van een spraakherkenningsprogramma.
Terry Pratchett werd in 2008 geridderd en smeedde zelf een zwaard, omdat hij vond dat een ridder een zwaard hoort te hebben.
Zijn dood werd aangekondigd op zijn Twitteraccount. De eerste tweet was geschreven in hoofdletters, de manier waarop de auteur het personage 'de dood' in zijn boeken liet spreken. "Eindelijk, sir Terry, we moeten samengaan."
"Terry nam de arm van de dood en volgde hem door de deuren naar de zwarte woestijn en de eindeloze nacht", staat in de tweede tweet te lezen.
In de laatste tweet staat alleen 'Het einde" te lezen.
Hoewel Pratchett meewerkte aan de BBC-documentaire over euthanasie heeft hij volgens zijn uitgevers geen einde gemaakt aan zijn leven.