Yasmina Haifi
NOS Nieuws

Advies: ambtenaar niet ontslaan om IS-tweet

De justitieambtenaar die de terreurgroep IS vorig jaar in een tweet "een zionistisch complot" noemde, moet niet ontslagen worden, luidt een nog geheim advies aan het ministerie van Veiligheid en Justitie waar NRC Handelsblad over bericht.

De ambtenaar, Yasmina Haifi, twitterde in augustus 2014 dat Islamitische Staat "een vooropgezet plan" was van zionisten "die bewust de islam zwart willen maken". Sindsdien zit Haifi thuis.

Voormalig minister Opstelten van Justitie zei destijds dat ze nooit meer mocht terugkeren in haar functie. Haifi was projectleider van het nationaal Cyber Security Centrum.

Job Cohen

Het departement moest in deze zaak raad vragen aan de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA), die geleid wordt door oud-PvdA-politicus Job Cohen. Volgens de commissie heeft Haifa zich schuldig gemaakt aan een milde vorm van plichtsverzuim, omdat ze haar mening op Twitter zette, aldus NRC Handelsblad.

Aangezien ze niet inhoudelijk betrokken was bij het onderwerp waarover ze twitterde, is Haifi's tweet niet voldoende reden om haar te ontslaan, concludeert de commissie. Een schriftelijke berisping zou volstaan. De adviescommissie wilde vanmiddag niet reageren op de publicatie in NRC.

De tweet veroorzaakte destijds opschudding in Den Haag. Volgens minister Asscher getuigde de boodschap van een "bijna onmetelijke domheid" en maakte de ambtenaar zich schuldig aan "een klassieke vorm van antisemitisme". De commissie-Cohen vindt dat Asscher voorbarig heeft gereageerd en daarmee de arbeidsverhoudingen heeft verstoord, schrijft NRC.

Geheim gehouden

Volgens de krant probeert het ministerie van Justitie het AGFA-advies tegen de regels in geheim te houden. Het departement moet nog beslissen wat er gaat gebeuren met Haifi en kan het advies van de commissie negeren. Als het ministerie een besluit heeft genomen, maakt de commissie-Cohen het advies openbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl