Het PEC Zwolle van trainer Ron Jans is afgezakt naar categorie 1
NOS Voetbal

Het wordt dringen in categorie 1 van de KNVB

Het aantal clubs dat in een financieel zorgwekkende toestand verkeert, neemt snel toe. De licentiecommissie van de KNVB heeft maar liefst twaalf clubs ingedeeld in categorie 1. Dat zijn er zeven meer dan een jaar geleden, meldt de voetbalbond.

De clubs die in de gevarenzone zijn beland en onder streng toezicht van de KNVB komen, zijn PEC Zwolle, Roda JC, RKC Waalwijk, NEC, FC Dordrecht, VVV-Venlo, FC Den Bosch en Telstar.

De Graafschap, Fortuna Sittard, FC Twente en NAC Breda stonden al onder verscherpt financieel toezicht van de voetbalbond. Excelsior promoveerde van categorie 1 naar categorie 2, die bestaat uit dertien clubs. Negen clubs zitten in categorie 3.

De clubs in categorie 1 zijn zelf verantwoordelijk voor financieel herstel. Ze moeten een plan van aanpak maken dat er op is gericht de club binnen maximaal drie jaar structureel naar de veilige categorie 2 of gezonde categorie 3 te brengen.

Categorie-indeling KNVB

CategorieClubs
1De Graafschap, Fortuna Sittard, NAC Breda, FC Twente, PEC Zwolle, Roda JC, RKC Waalwijk, NEC, FC Dordrecht, VVV-Venlo, FC Den Bosch en Telstar
2ADO Den Haag, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Excelsior, Sparta Rotterdam, Helmond Sport, MVV Maastricht, AZ, Vitesse, en Willem II
3Ajax, Almere City FC, SC Cambuur, FC Oss, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen en Feyenoord

Inkomsten staan onder druk

"De categorie-indeling toont aan dat het betaald voetbal het financieel gezien niet gemakkelijk heeft", aldus Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal en verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken van de KNVB.

"Clubs hebben de afgelopen jaren hun uiterste best gedaan om de lasten te beperken, maar tegelijkertijd constateren we dat de inkomsten in het betaald voetbal onder druk staan. De KNVB blijft clubs ondersteunen in hun financiële beleid."

“Er zijn clubs in categorie 1 die op dit moment midden in een traject van financieel herstel zitten. Tevens geldt voor een aantal clubs dat de teleurstellende sportieve prestaties indringende gevolgen hebben gehad voor de financiële positie van de club."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl