Ricardo Offermanns
NOS Nieuws

Lagere straf voor VVD'er Offermanns

VVD'er en oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns is in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur. Dat is lager dan de straf die hij begin vorig jaar kreeg van de rechtbank Rotterdam, die hem 120 uur oplegde voor "passief ambtelijke omkoping".

Het hof sprak Offermanns van dat laatste vrij. Wel werd de VVD'er schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan schending van een geheimhoudingsplicht.

Offermanns is veroordeeld omdat hij zich in 2012 informatie liet doorspelen door VVD-partijgenoot Jos van Rey over de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond. Offermanns was op dat moment burgemeester van Meerssen, Van Rey wethouder in Roermond en adviseur van de sollicitatiecommissie.

Kort na de voordracht van Offermanns bleek dat justitie in een fraude- en corruptieonderzoek naar Van Rey een gesprek had afgetapt tussen Offermanns en Van Rey, waarin vertrouwelijke informatie werd doorgespeeld. Van Rey informeerde zijn partijgenoot onder meer over onderwerpen die aan de orde zouden komen. Ook adviseerde hij Offermanns over antwoorden die hij kon geven.

Voorsprong

Het hof concludeert dat Offermanns daardoor een voorsprong kreeg op andere kandidaten. Maar passief ambtelijke corruptie is niet bewezen, zegt het hof. Daarvoor zou sprake moeten zijn van een wederdienst. Volgens het OM beloofde Offermanns zich als Limburgs partijvoorzitter sterk te maken voor de voordracht van Van Rey als gedeputeerde, maar het hof vond daarvoor geen bewijs.

Offermanns trok zich nadien terug en stopte als burgemeester van Meerssen en voorzitter van de VVD Limburg. Tegen Van Rey loopt nog altijd een proces vanwege corruptie, verkiezingsfraude en witwassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl