NOS Nieuws

Khamenei ziet in Republikeinse brief uiteenvallen VS

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, zegt dat de VS uit elkaar valt. Hij maakt dat op uit de brief die 47 Republikeinse senatoren stuurden over een mogelijk akkoord met Iran over het nucleaire programma.

President Obama is bezig om met vijf andere landen een overeenkomst te sluiten met Iran. Het doel is te voorkomen dat Iran de beschikking krijgt over kernwapens. Daarvoor moet het land afzien van nucleaire activiteiten. In ruil daarvoor kunnen economische sancties tegen Teheran worden opgeheven.

De Republikeinen vertrouwen Iran niet. Ze schrijven in de brief dat zo'n overeenkomst komt te vervallen zodra de Democratische president Obama het Witte Huis verlaat. Obama vond de brief niet kunnen.

Khamenei zegt daarover dat staten zich doorgaans aan hun afspraken houden. "Maar Amerikaanse senatoren hebben officieel aangekondigd dat deze afspraak van nul en generlei waarde is als de regering-Obama vertrekt. Is dat niet het ultieme bewijs van de teloorgang van politieke ethiek en de ineenstorting van het Amerikaanse systeem?"

Dolkstoot in de rug

De hoogste leider constateert ook dat elke keer als er een deadline aankomt "de toon van de Amerikanen scherper en agressiever wordt. Dat is onderdeel van hun trucs en hun bedrog." Volgens hem zijn de Amerikanen bekend om hun aanvallen in de rug.

De Israëlische premier Netanyahu werd vorig week door de Republikeinen naar het Congres gehaald om te waarschuwen tegen een mogelijk akkoord. Khamenei noemt hem een "zionistische clown".

In zijn kritiek trekt de Iraanse leider echter geen conclusies. Volgens correspondent Thomas Erdbrink is dat misschien wel het opmerkelijkst. "Het bijzondere is eigenlijk dat de onderhandelingen gewoon doorgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl