Dullaert: meer aandacht voor kinderen bij bestrijding crisis
NOS Nieuws

'Crisis treft één op de vijf kinderen in EU'

Eén op de vijf kinderen in de EU, en dat zijn er 19 miljoen, is getroffen door de crisis en de daaropvolgende bezuinigingen. Daarom moeten instellingen als de EU en het IMF meer letten op de rechten van kinderen als ze bezuinigingen opleggen aan landen.

Die waarschuwing geeft de Nederlandse kinderombudsman Marc Dullaert vandaag aan de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

"Wij roepen Europa op om te investeren in kinderen. Er verschijnen steeds meer rapporten over kinderen die zijn ondervoed, of over de nieuwe opkomst van kinderarbeid of verminderde deelname aan het voortgezet onderwijs. Dat is bijzonder zorgelijk."

Geldt dat vooral voor landen die bijzonder zwaar zijn getroffen zoals Griekenland, Italië of Spanje?

"Je ziet dat in die landen kinderen getroffen worden. Maar helaas ook in eigen land, in België, in Frankrijk dat kinderen disproportioneel worden getroffen. Mijn speech zal dan ook bijzonder kritisch zijn naar de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds. Tijdens onderhandelingen rond steunmaatregelen, noodfondsen en opgelegde bezuinigingen heeft men de kans laten liggen om eisen te stellen voor de meest kwetsbaren, de kinderen."

Door de crisis dreigt een verloren generatie te ontstaan.

Kinderombudsman Marc Dullaert

"Alle landen die steun hebben gekregen, hebben ook het Kinderenrechtenverdrag getekend en dat houdt in dat bezuinigingen nooit op de allerkwetsbaarsten mogen worden afgewenteld. Nu zie je dat een generatie kansen dreigt te missen. Er ontstaat een verloren generatie. Je moet het doen voor de rechten van de kinderen, maar ook voor de toekomst van Europa."

Gaat het ook mis in Nederland?

"In Nederland leven 380.000 kinderen onder de armoedegrens, dat is één op de negen. Dan gaat het om hele basale dingen, zoals 's morgens zonder ontbijt naar school of het kiezen van de goedkoopste vervolgstudie, en welke studie duurt het kortst. Je ziet een scheiding ontstaan bij kinderen van wie de ouders wel werk hebben, en die geen werk hebben. Dat is ernstig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl