Waterloo-euro geschrapt na Franse kritiek
Een Belgisch plan om de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo te vieren met een speciale 2-euromunt gaat niet door. Frankrijk had kritiek op het idee, omdat de veldslag nog steeds gevoelig ligt in het land.
Het is dit jaar twee eeuwen geleden dat een internationale coalitie bij Waterloo een definitief einde maakte aan de heerschappij van Napoleon. Dat wordt bij de Belgische plaats groots herdacht in juni.
België wilde ook een munt uitgeven met de Leeuw van Waterloo erop, het bekendste monument bij Waterloo. Het standbeeld werd opgericht door de Nederlandse koning Willem I, op de plek waar zijn zoon gewond was geraakt tijdens de gevechten.
'Negatieve connotatie'
Landen mogen speciale 2-euromunten uitgeven, maar het ontwerp moet wel worden goedgekeurd door de Europese Raad van Ministers. Zo gaf Duitsland een munt uit ter ere van de 25-jarige hereniging van het land en herdacht Frankrijk D-Day op deze manier.
Frankrijk maakte in de raad officieel protest tegen de munt. "Deze munt heeft een negatieve connotatie voor een deel van de Europese bevolking. We moeten ons juist richten op het bevorderen van eenheid en samenwerking in de monetaire unie", schreef de regering.
Knieval
België nam de kritiek ter harte en heeft het ontwerp ingetrokken, aldus een woordvoerder van de raad in de Britse pers. Britse kranten, altijd bereid om Frankrijk af te kraken, spreken van een knieval.
"De Fransen moeten niet zo kinderachtig doen en de Belgen steunen", zegt een Conservatief parlementslid in The Telegraph. Een ander vult aan: "De Fransen moeten beseffen dat dit een gewichtige gebeurtenis was in de Europese geschiedenis en belangrijk was voor de vrijheid en democratie".
De Britse media wijzen er fijntjes op dat de Royal Mint een herdenkingsmunt gewoon door laat gaan. Daarop is te zien hoe de Britse bevelhebber Wellington zijn Duitse collega Blücher de hand schudt.