Een gewonde Syrische jongen wacht in een provisorisch ziekenhuis op behandeling
NOS Nieuws

Gezondheidssysteem in Syrië vrijwel vernietigd

De organisatie Artsen voor Mensenrechten (PHR) zegt dat sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië zeker 600 artsen en medische hulpverleners om het leven zijn gekomen. Vooral de troepen van president Assad zijn verantwoordelijk voor hun dood, schrijft de organisatie in een vandaag verschenen rapport.

PHR beschrijft 233 aanvallen op meer dan 180 medische posten in het hele land vanaf het begin van de vijandelijkheden in maart 2011. In het rapport staat dat het regeringsleger betrokken was bij bijna 90 procent van de aanvallen en verantwoordelijk was voor de dood van bijna alle slachtoffers. Bijna 140 medici stierven als gevolg van marteling of executie.

Het gezondheidssysteem in Syrië is vrijwel vernietigd door de dood van de medici, schrijft de organisatie. Onderzoeker Erin Gallagher zegt dat door de dood van een dokter of de verwoesting van een ziekenhuis duizenden Syriërs verstoken blijven van medische hulp. De troepen van Assad maken zich schuldig aan weloverwogen en nietsontziend geweld, stelt Artsen voor Mensenrechten vast.

Noodkreet Artsen zonder Grenzen

Ook Artsen zonder Grenzen publiceerde vandaag een rapport over Syrië en ook dat rapport is een noodkreet. Miljoenen mensen hebben acute hulp nodig, maar krijgen die niet.

AzG noemt als voorbeeld Aleppo, waar voor het begin van het conflict 2500 artsen en andere medici werkten. Nu zijn dat er nog geen honderd. De anderen zijn op de vlucht geslagen, ontvoerd of gedood.

De verslechtering van de toestand in Syrië en de ontvoering van vijf stafmedewerkers door IS dwong Artsen zonder Grenzen ertoe de activiteiten in Syrië sterk te beperken. Joanne Liu, het hoofd van de organisatie, kan niet meer instaan voor de veiligheid van de medewerkers in Syrië. Ze roept op tot een grootscheepse internationale humanitaire actie voor de bevolking van Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl