NOS Nieuws

Rellen bij herdenking Turkse jongen

Protesten in Istanbul en Ankara

In Istanbul en Ankara zijn vandaag rellen uitgebroken bij demonstraties om een jongen te herdenken die vorig jaar overleed, als gevolg van zware verwondingen die hij had opgelopen bij protesten tegen de regering. De Turkse politie gebruikte rubberkogels, traangas en het waterkanon om honderden betogers uiteen te jagen.

Het slachtoffer, Berkin Elvan, stierf precies een jaar geleden. In juni 2013 was hij door een traangasgranaat in zijn hoofd geraakt toen hij de straat opging in Istanbul om brood te kopen. Hij raakte in coma en overleed negen maanden later op 11 maart 2014.

Premier Erdogan bracht Elvan in juni 2013 in verband met terroristische groeperingen. De demonstranten droegen vandaag borden mee waarop staat dat Elvan voortleeft.

  • EPA
    Een demonstrant gooit een molotovcoctail
  • AFP
    De politie gebruikte rubberkogels, traangas en het waterkanon
  • EPA
    Sommige demonstranten dragen gasmaskers
  • EPA
    Demonstranten beschermen zichzelf met schilden
  • AFP
    Een man maakt een molotovcocktail

In de wijk waar Elvan destijds zwaargewond raakte, waren vandaag duizend demonstranten op de been. Ze marcheerden naar de begraafplaats waar de jongen ligt.

In het Gezipark in Istanbul, waar de rellen zich twee jaar geleden concentreerden, pakte de politie acht studenten op. In de hoofdstad Ankara werden elf mensen aangehouden.

Onderzoek

Het onderzoek naar de dood van Berkin Elvan ligt volgens de advocaat van de familie stil. Hij zegt dat de autoriteiten weigeren de namen te geven van de politieagenten die toen dienst hadden. Om die reden kan er geen aanklacht worden ingediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl