NOS Nieuws

SP wil chroom-6-verf afschaffen bij defensie

Minister Hennis van Defensie is niet bereid om het gebruik van kankerverwekkende chroom-6-verf bij defensie te verbieden, zoals de SP wil.

Een dergelijke maatregel zou onder meer betekenen dat F-16's aan de grond zouden moeten blijven, omdat die zonder de verf onvoldoende beschermd zijn tegen roest.

In de Tweede Kamer wees Hennis erop dat defensie bepaald niet de enige organisatie is in Nederland die met gevaarlijke stoffen werkt. "En ook daar gaan bedrijfsprocessen gewoon door. We hebben in Nederland arbowetgeving om er ook in dat soort gevallen voor te zorgen dat er veilig wordt gewerkt."

Bij chroom-6-verf moet personeel bijvoorbeeld beschermende kleding dragen en moet er goed worden geventileerd.

Volkel

De laatste tijd komen er echter steeds meer berichten dat die bescherming tegen de gifverf bij defensie tot voor kort niet altijd even goed was geregeld. Zo bleek vorige week dat medewerkers in een hangar op Vliegbasis Volkel in 2012 nog in chroom-6-stof werkten.

Ook andere partijen dan de SP zijn daar bezorgd over. "Ik vraag mij af of de minister hier wel voldoende controle heeft", zei PVV'er De Roon. En D66-Kamerlid Hachchi sprak van een "nonchalante omgang met dit soort dossiers bij defensie".

Toch lijkt het er niet op dat het 'moratorium' op het gebruik van chroomhoudende verf dat de SP wil, een meerderheid haalt. Coalitiepartijen VVD en PvdA zullen in elk geval tegen de motie stemmen die Van Dijk aankondigde. De gevaarlijke verf wordt nog op tien plaatsen gebruikt.

Tegemoetkoming

Tot op heden hebben zich 1600 (oud-)medewerkers van defensie gemeld die bezorgd zijn omdat zij in het verleden onveilig met chroom-6 hebben gewerkt. Meer dan 400 van hen hebben medische klachten. Sommige zieken kunnen nu al geld van defensie krijgen. Die voorlopige 'tegemoetkoming' vindt Hennis nodig omdat een RIVM-onderzoek naar de chroom-6-affaire nog jaren op zich kan laten wachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl