Een van de verdachten die vastzitten voor de moord op Nemtsov
NOS Nieuws

'Verdachten moord Nemtsov gemarteld'

Drie verdachten die vastzitten voor betrokkenheid bij de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov zijn waarschijnlijk gemarteld. Dat zegt een Russische mensenrechtenactivist, die een bezoek bracht aan de verdachten in een gevangenis in Moskou.

Een van de hoofdverdachten, Zaoer Dadajev, had volgens Andrej Babusjkin meerdere verwondingen op zijn lichaam. Babusjkin, lid van een Russische mensenrechtenraad, zegt dat Dadajevs bekentenis onder dwang tot stand is gekomen. Dadajev zou ook hebben verklaard dat hij twee dagen vastgebonden heeft gezeten met een zak over zijn hoofd.

Een rechter verklaarde zondag dat Dadajev een bekentenis had afgelegd. Hij zou een rol hebben gespeeld bij de liquidatie van Nemtsov. Maar gisteren kwam via een journalist van de krant Moskovski Komsomolets naar buiten dat Dadajev tegen gevangenisinspecteurs heeft ontkend dat hij er iets mee te maken heeft. De journalist was bij het gesprek in de gevangenis aanwezig. Dadajev heeft in de rechtszaal naar eigen zeggen niet de gelegenheid gekregen om uit te leggen dat hij niet betrokken is.

Kadyrov

Voor de moord op Nemtsov zitten vijf mannen vast. Dadajev en zijn neef Anzor Goebasjev worden gezien als de twee hoofdverdachten. Het zijn beiden Tsjetsjenen. Ook de andere drie verdachten zouden Tsjetsjenen zijn, maar over hen is nog weinig bekend.

De Tsjetsjeense leider Ramzyan Kadyrov suggereerde dit weekend dat de moord op Nemtsov mogelijk te maken heeft met diens steun voor de Mohammed-cartoons van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

Aanhangers van Nemtsov verwerpen die uitleg. Zij hebben weinig vertrouwen in het onderzoek van de autoriteiten, ook omdat er niet serieus zou worden gekeken naar de mogelijkheid dat Nemtsov is vermoord vanwege zijn oppositie tegen het Kremlin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl