In de Kamer leven vragen over de fraude in Dubai.
NOS Nieuws

Vragen in Kamer over fraude ABN Amro

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Dijsselbloem over de fraude bij ABN Amro in Dubai. Het CDA wil weten of er nog meer van dit soort problemen zijn. Volgens woordvoerder Omtzigt is er kennelijk onvoldoende intern toezicht bij de bank. Als deze affaire groter is dan alleen Dubai, zou dat de beursgang van ABN Amro kunnen frustreren, denkt Omtzigt.

Ook SP-Kamerlid Merkies vindt dat het interne controle-toezicht heeft gefaald. "Wij weten dit niet dankzij ABN Amro, maar dankzij een klokkenluider." Hij wil weten hoelang minister Dijsselbloem al op de hoogte was van de fraude. En hij wil weten of De Nederlandsche Bank ook "over de grens" kijkt.

Reputatie

D66-Kamerlid Koolmees vindt het schokkend dat er fraude is gepleegd bij de staatsbank en noemt het slecht voor de reputatie. Hij benadrukt dat Dijsselbloem steeds hamert op "moraliteit in het bankenlandschap" en ook hij wil weten wat de minister van deze affaire wist.

ChristenUnie-woordvoerster Schouten vindt de fraude onacceptabel. Ook zij vraagt zich af of de minister op de hoogte was. En ook volgens haar raakt fraude een eventuele beursgang.

Niet gezond

Volgens de PvdA, de partij van Dijsselbloem, maken de misstanden in Dubai nog eens duidelijk dat de financiële sector niet gezond is. Woordvoerder Nijboer verwacht dat ABN Amro forse maatregelen neemt en wil dat de daders worden vervolgd.

CDA: bank moet zich aan de wet houden
SP: bank moet zich ook in buitenland gedragen
D66: schokkend bericht ABN Dubai

En coalitiepartner VVD noemt het fnuikend voor de financiële sector dat er weer een geval van fraude is. Kamerlid De Vries vindt het heel goed dat de bank zelf al maatregelen heeft genomen tegen degenen die bij de malversaties betrokken waren. "Duidelijkheid over de maatregelen is van belang om verdere reputatieschade te voorkomen."

De minister zegt in een reactie dat de bank inmiddels bezig is orde op zaken te stellen. Hij wil de Kamer later deze maand informeren over de plannen om ABN Amro te verkopen. Eerder hield hij het op "begin 2015".

VVD: frauderende bankiers hard aanpakken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl