Een onbewaakt spoorwegovergang ergens in Nederland
NOS Nieuws

'ProRail weigert te betalen voor grafsteen'

Nabestaanden van een man die op een onbewaakte spoorwegovergang in Winsum werd geschept door een trein, slepen ProRail voor de rechter. Ze eisen een tegemoetkoming voor de begrafeniskosten, waaronder de aanschaf van een grafsteen. Het gaat om een bedrag van 30.000 euro, meldt RTV Noord.

Volgens de familie van de 24-jarige man is de spoorbeheerder voor een deel verantwoordelijk voor zijn dood, omdat de spoorwegovergang waar hij omkwam geen slagbomen heeft. Ook is er geen waarschuwingssysteem. Omdat volgens hen de betrokken partijen weigeren te betalen, worden ze in een civiele procedure aansprakelijk gesteld voor zijn dood.

Stoomlocomotieven

De nabestaanden zeggen dat het onmogelijk is om een aankomende trein te horen. Hun advocaat zegt dat de spoorwegovergang stamt uit 1893 toen er nog stoomlocomotieven reden. Die kon je wel aan horen komen, zegt Arvin Kolder tegen RTV Noord.

"De grond trilde als het ware onder je voeten", aldus Kolder. "Als de wind goed stond, kon je hem ook nog eens ruiken." De beveiliging is volgens hem nooit aangepast op moderne treinen.

Ook de gemeente Winsum en vervoersbedrijf Arriva worden voor de rechter gedaagd. Uit stukken van de politie blijkt volgens Kolder dat de machinist pas heeft geremd op het moment van de aanrijding. De gemeente Winsum is als wegbeheerder verantwoordelijk, vindt Kolder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl