President Petro Porosjenko
NOS Nieuws

Porosjenko: meeste zware wapens zijn weg

President Porosjenko van Oekraïne ziet vorderingen bij de naleving van het zogeheten Minsk-akkoord. Porosjenko zegt dat het leger en de separatisten het merendeel van het zware geschut langs het front in Oost-Oekraïne hebben teruggetrokken.

Ook wordt de wapenstilstand inmiddels redelijk goed nageleefd, zegt Porosjenko in een tv-interview. Wel zijn er af en toe nog "schermutselingen" met lichte wapens. De president beklaagde zich ook dat er sinds het ingaan van het bestand op 15 februari nog zeker 64 Oekraïense soldaten zijn gedood.

Het staakt-het-vuren en de terugtrekking van raketten en artillerie waren de belangrijkste punten van het akkoord dat Porosjenko, president Poetin, president Hollande en bondskanselier Merkel vorige maand sloten. Het is nu 24 dagen van kracht.

OVSE

Oekraïne en de separatisten ruziën nog wel over andere punten. Zo zegt Kiev dat de rebellen controles door OVSE-waarnemers dwarsbomen. Afgesproken was dat de OVSE de vorderingen in het crisisgebied zou monitoren.

Op hun beurt vinden de separatisten dat Oekraïne de wapens te langzaam terugtrekt. Een legerwoordvoerder zegt dat het geschut in de buurt van het front blijft, voor het geval de gevechten weer oplaaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl