Rutte geeft antwoord op de vragen van de Tweede Kamer tijdens het debat over de Teevendeal
NOS Nieuws

Rutte: één fout was politiek dodelijk voor Opstelten

Minister Opstelten heeft in de zoektocht naar het afschrift van de deal met crimineel Cees H. maar één fout gemaakt, zegt premier Rutte in het debat over de Teevendeal. De fout van de minister van Veiligheid en Justitie was wel "politiek dodelijk".

Rutte refereert aan een brief van Opstelten van juni 2014, waarin wordt gesteld dat een oud computersysteem van justitie niet meer te bekijken is. Maar zondagavond bleken justitiemedewerkers toch inzicht te kunnen krijgen in het systeem en werd een schermprint met de hoogte van het bedrag van ruim 4,7 miljoen gulden gevonden. De volgende dag traden minister Opstelten en staatssecretaris Teeven af.

Bronnen rond het kabinet zeggen dat het onderzoek naar de oude bestanden 50.000 euro heeft gekost. Het is niet bekend hoeveel mensen aan het werk zijn geweest en met welke apparatuur er is gewerkt.

Backup

"Het gaat fout omdat in die brief staat dat een van de zoekroutes, de backup, is afgesloten maar die bleek wel op te starten", aldus Rutte. Hij spreekt van een tragische fout.

Rutte is verder lovend over Opstelten voor diens poging om te achterhalen wat er 15 jaar geleden door de toenmalige officier van justitie Teeven is afgesproken met Cees H.

Oppositiepartij CDA is verbijsterd over de manier waarop de premier het onderwerp "heel klein" maakt. Volgens CDA-leider Buma maskeert Rutte hiermee dat het kabinet de zaak "jarenlang heeft laten sloffen en dat de premier domme dingen heeft gezegd".

Rutte: er is maar een fout gemaakt

Rutte is wel bereid om een onderzoek naar de kwestie te doen. Er moet dan achterhaald worden hoe het bedrag aan Cees H. opgebouwd is, hoe lekken uit het ministerie moet worden voorkomen en hoe de organisatie van het ministerie in elkaar zit. De nieuwe, nog te benoemen, minister van Veiligheid en Justitie krijgt de kans om dit onderzoek te doen.

Buma: u maakt het wel heel klein
Onderzoek naar Teevendeal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl