Jeremy Clarkson

BBC schorst Jeremy Clarkson

De BBC heeft Top Gear-presentator Jeremy Clarkson geschorst. De uitzending van het Britse auto-programma komende zondag vervalt.

Volgens de BBC heeft Clarkson een handgemeen gehad met een producer van de show. De omroep onderzoekt het incident en tijdens dat onderzoek hoeft Clarkson niet op zijn werk te verschijnen.

Relletjes

Het is niet de eerste keer dat Clarkson in opspraak komt. De presentator staat erom bekend dat hij graag provoceert en geen blad voor de mond neemt. Een kleine greep uit de relletjes rondom Clarkson:

- In 2004 reed Clarkson met een Toyota pickup door het centrum van Bristol, om te testen hoe stevig de auto was. Daarbij beschadigde hij een oude muur en een monumentale boom. De BBC moest de portemonnee trekken.

- Tijdens een aflevering op de Noordpool in 2007 maakten Clarkson en mede-presentator James May een lange tocht over het ijs en trokken achter het stuur een fles gin open. Daarmee propageerden ze volgens sommigen beschonken rijden.

- In 2008 kreeg de BBC meer dan 500 klachten binnen nadat Clarkson een opmerking had gemaakt over truckers. Die zouden volgens hem aan de lopende band prostitués vermoorden.

- Ook na een aflevering in Duitsland regende het klachten bij de BBC. Clarkson maakte daar meerdere verwijzingen naar Hitler en de invasie van de nazi's van Polen.

- Tijdens de opnames voor de kerstaflevering vorig jaar in Argentinië, werden Clarkson en de gehele filmploeg van Top Gear het land uit gejaagd. De auto waarmee de presentator door Argentinië reed, zou in het kenteken verwijzen naar het aantal Argentijnse doden tijdens de Falkland-oorlog.

- De BBC moest Clarkson vorig jaar tot excuses dwingen, omdat hij het woord 'Nikker' had gebruikt tijdens opnames van de show. Clarkson kreeg een laatste waarschuwing.

De vele relletjes bezorgen de leiding van de BBC de nodige zorgen, maar maken Clarkson ook immens populair. Top Gear is veruit het populairste programma van de omroep en wordt wereldwijd uitgezonden. In Nederland wordt Top Gear uitgezonden op Veronica.

Deel artikel: