Confrontatie tussen politie en studenten in Letpadan
NOS Nieuws

Politie Birma 'ging helemaal los' op studenten

De Birmese politie heeft 127 demonstranten opgepakt bij een harde confrontatie met protesterende studenten in Letpadan, ten noorden van Rangoon. Ook is er een onbekend aantal gewonden gevallen; ooggetuigen spreken van ongecontroleerd politiegeweld.

Volgens de Nederlandse Yola Verbruggen, die in Rangoon woont, sloegen de politieagenten met knuppels in op alles wat ze maar konden raken. "Er waren zeventig studenten en drie keer zoveel politieagenten", aldus Verbruggen. De oudere agenten konden hun jongere collega's niet meer in het gareel houden. "Ze gingen helemaal los, het was complete chaos", zei de Nederlandse.

Toestemming

De studenten braken vanmorgen door een politiekordon nadat ze dagenlang op toestemming hadden gewacht om hun protestmars naar Rangoon, zo'n 140 kilometer verderop, voort te zetten.

Ze verzetten zich tegen een nieuwe onderwijswet die volgens hen de academische vrijheid aan banden legt. Een aantal studentenleiders is recent ondergedoken om arrestatie te voorkomen.

Hervormingen

In 2011 maakte het autoritaire militaire bestuur van Birma plaats voor een burgerregering die hervormingen beloofde. Het Westen haalde vervolgens de banden met het land aan en schrapte sancties.

Maar volgens critici draaien de autoriteiten de laatste tijd de klok weer terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl