Familie haalt het lichaam op van een terrorist die vorige maand werd opgehangen in een gevangenis in Karachi
NOS Nieuws

Pakistan gaat doodstraf vaker uitvoeren

Gevangenen die in Pakistan de doodstraf hebben gekregen, zullen ook daadwerkelijk worden geëxecuteerd. Dit geldt voor veroordeelden van wie de straf onherroepelijk is geworden, meldt het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Pakistan voerde de doodstraf sinds 2008 niet uit. In december werd dit moratorium deels opgeheven, na een bloedige aanslag van de Taliban op een school in Peshawar. Daarbij kwamen meer dan 150 mensen om het leven, voornamelijk kinderen.

Opgehangen

De overheid besloot daarna om gevangenen die ter dood zijn veroordeeld wegens terrorisme, te executeren. Sindsdien zijn 24 terroristen opgehangen.

De Pakistaanse regering heeft nu aangekondigd dat de straffen van alle veroordeelden zullen worden uitgevoerd, "ongeacht de aard van hun misdrijf". Er zitten ruim 8000 Pakistanen in een dodencel. Deze stap zou nodig zijn in de strijd tegen militanten.

Onbetrouwbaar

Mensenrechtenorganisaties veroordelen de stap van Pakistan. Het rechtssysteem in het land zou nauwelijks functioneren, waardoor veroordelingen uiterst onbetrouwbaar zijn. Zo is marteling van verdachten om een bekentenis af te dwingen aan de orde van de dag, zeggen mensenrechtenorganisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl