NOS Nieuws

'We stemmen op Bouterse, niet op zijn zoon Dino'

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Uitspraak Dino Bouterse heeft geen invloed op herverkiezing Desi

Door correspondent Harmen Boerboom

De rechter in de Verenigde Staten velt vandaag een oordeel in de rechtszaak tegen Dino Bouterse. De zoon van de Surinaamse president werd in augustus 2013 in Panama opgepakt in opdracht van de VS. Hij wordt verdacht van drugshandel en verboden wapenbezit.

"Een complot van het buitenland om president Bouterse bij de verkiezingen van 25 mei uit te schakelen", zo denken sommigen. De verkiezingen zijn pas op 25 mei, maar de vlaggen van de politieke partijen wapperen in Paramaribo al volop.

Muziek en complotten

De Surinamers kunnen over een kleine vier maanden kiezen of de huidige president Bouterse een tweede termijn krijgt als staatshoofd. "Wij gaan voor nog vijf (jaar)!", zo swingt het op de verkiezingspodia van Bouterse’s Nationale Democratische Partij (NDP). Ook de bundeling van oppositiepartijen, V7, heeft haar muzikale talenten aan het werk gezet: "V7 voor een beter leven".

Naast muziek zijn complottheorieën altijd dankbare onderwerpen op verkiezingspodia. Het was onder anderen de ondervoorzitter van de NDP, Ramon Abrahams, die het buitenland opnieuw beschuldigde van politieke inmenging. "Ik voorspel u: deze keer gaan ze komen met Dino, de zoon van de president."

Het publiek, vrijwel geheel gehuld in de partijkleur paars, luistert aandachtig. "Wij moeten ervoor zorgen dat onze president nog eens vijf jaar aan de macht komt", scandeert Abrahams. "Wij moeten paraat zijn want wij gaan het hier zelf oplossen. Niet die mensen aan de Noordzee of waar dan ook."

Koude oorlog

De Amerikaanse ambassadeur in Paramaribo, Jay Anania, liet al eerder weten dat Dino Bouterse opgepakt is op criminele gronden en dat de relatie tot het staatshoofd op toeval berust. Anania wil verder niet op de uitspraken van Abrahams reageren zolang de zaak onder de rechter is.

Ook zijn Nederlandse ambtgenoot Ernst Noorman zwijgt over de kwestie Dino. Na de aanname van de amnestiewet door het Surinaamse parlement in 2011 werd de toenmalige Nederlandse ambassadeur Jacobi teruggetrokken en bekoelde de relatie met Paramaribo. Recentelijk werd de diplomatieke relatie weer hersteld. Den Haag heeft dan ook geen baat bij een nieuwe koude oorlog met de voormalige kolonie en beschouwt de zaak-Dino bovendien vooral als een Amerikaanse kwestie.

Dino is geen koekje en ik zal nooit op zijn vader stemmen.

Surinaamse kiezer

De kans dat de veroordeling van de Amerikaanse rechter invloed heeft op het stemgedrag van de Surinaamse kiezer is gering. Een oudere vrouw winkelt met haar dochter in het centrum van Paramaribo. "Een samenzwering? Welnee! Als je drugs en wapens naar Amerika smokkelt dan weet je dat je gepakt kunt worden. Gelooft u mij meneer: Dino is geen koekje en ik zal nooit op zijn vader stemmen."

Ook de aanhangers van de NDP laten zich niet afleiden door de capriolen van de presidentszoon. "Het tijdperk Dino Bouterse is voorbij", zegt een NDP-aanhanger bij de kraam voor warme runderpensworst. "We moeten naar de toekomst kijken, en daar hard voor blijven werken. Bovendien stemmen we op Bouterse en niet op zijn zoon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl