In 4,2 miljoen zaken konden mensen of bedrijven hun rekeningen niet betalen
NOS Nieuws

Rekening eigen bijdrage in de zorg valt later op de mat

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

Het berekenen van de eigen bijdrage die mensen moeten betalen voor hun WMO-hulp verloopt stroef. Het lukt niet alle gemeenten om de gegevens die daarvoor nodig zijn op tijd aan te leveren bij het Centraal Administratiekantoor, het CAK. De gegevens zijn nodig om vast te stellen hoeveel geld mensen zelf moeten betalen.

Het versturen van rekeningen loopt daardoor vertraging op, waardoor mensen straks niet zoals gebruikelijk het bedrag over één maand moeten betalen, maar een nota voor een langere periode kunnen krijgen.

Een woordvoerder van het CAK zegt dat er een betalingsregeling is voor mensen die in de problemen komen. "Die mogen hiervan niet de dupe worden."

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten herkent de problemen. Gemeenten hebben de prioriteit gelegd bij zorgcontinuïteit voor cliënten boven de administratieve afhandeling. De komende tijd gaan de gemeenten met alle betrokken partijen aan de slag om de administratieve problemen te verhelpen.

Hulpmiddelen

Mensen die begeleiding, persoonlijke verzorging, verpleging of huishoudelijke hulp krijgen van de gemeente betalen daarvoor een eigen bijdrage. Gemeenten melden aan het CAK welke middelen er worden gebruikt en de zorgaanbieders hoeveel tijd aan zorg is verleend. Het CAK rekent vervolgens de eigen bijdrage uit.

Het declaratiebedrijf Care Expert zegt dat het merendeel van de 95 gemeenten waarmee het bedrijf te maken heeft de benodigde gegevens nog niet heeft aangeleverd.

Nieuwe processen

Het CAK geeft aan dat ongeveer 40 gemeenten nog niet alles hebben aangeleverd. Zorgaanbieders hebben van zo'n 8500 klanten nog niet de juiste gegevens gestuurd. De vertraging komt doordat de zorgsector met allerlei nieuwe processen en afspraken te maken heeft, nu veel taken naar de gemeenten zijn overgeheveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl