NOS Nieuws

Obama kapittelt senatoren over Iran

President Obama beschuldigt Republikeinse senatoren van het verstoren van de onderhandelingen met Iran over het atoomprogramma van het land. 47 Republikeinse senatoren stuurden Iran een brief waarin staat dat een eventueel akkoord tussen de Amerikaanse regering en Iran goedkeuring van het Congres nodig heeft. Komt die er niet, dan vervalt het akkoord op het moment dat Obama het Witte Huis verlaat, stellen de senatoren in de brief.

In zijn reactie herinnerde Obama eraan dat er ook in Iran politici zijn die niets van een akkoord willen weten. "Ik vind het ironisch dat sommige leden van het Congres hetzelfde doel nastreven als de hardliners in Iran. Dat is een ongebruikelijke coalitie", zei hij.

Quote Obama

De leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, beschuldigt de Republikeinen van sabotage van de onderhandelingen en het ondergraven van de positie van de president. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif deed de brief af als "een propagandatruc" en dreigt met het ondermijnen van andere internationale akkoorden.

Meerderheid

De Republikeinen doen er alles aan om te voorkomen dat de VS, Iran en vijf andere landen tot afspraken komen over het inperken van het Iraanse atoomprogramma. In ruil daarvoor worden economische sancties tegen het land opgeheven.

De Republikeinen hebben in beide kamers van het Congres - het Huis van Afgevaardigden en de Senaat - een meerderheid. Ze zijn net als Israël bang dat Iran ook na het sluiten van een akkoord door blijft gaan met het ontwikkelen van een atoomwapen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl