Staatssecretaris Teeven na de aankondiging van zijn vertrek
NOS Nieuws

Vijftien jaar oude deal nekt justitie-veteraan Teeven

Fred Teeven (1958) was vijf jaar lang staatssecretaris van Veiligheid & Justitie in beide kabinetten van premier Rutte. Hij werkt al 35 jaar in het justitieapparaat, waar hij in de jaren 80 begon als rechercheur bij de FIOD. In de jaren 90 werd Teeven officier van justitie. In die functie sloot hij in 2001 een deal met drugscrimineel Cees H., die vandaag leidde tot zijn aftreden als staatssecretaris.

Teeven maakte de overstap naar de politiek in 2002, toen hij de vermoorde Pim Fortuyn opvolgde als leider van de nieuwe politieke partij Leefbaar Nederland. De partij wist onder leiding van Teeven twee zetels te halen bij de parlementsverkiezingen.

Ratelband

In 2003 raakte Teeven in conflict met het partijbestuur van Leefbaar Nederland, dat liever Emile Ratelband als partijleider had. Een poging het partijbestuur weg te krijgen mislukte, waarna Teeven besloot op te stappen. Zijn politieke carrière leek daarmee ten einde. Hij pakte zijn vorige baan als officier van justitie weer op en werd lid van de VVD.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 belandde Teeven op de zesde plaats van de kandidatenlijst van de VVD, genoeg voor een rentree in de Tweede Kamer. In 2007, toen een machtsstrijd bij de VVD gaande was tussen Mark Rutte en Rita Verdonk, stemde hij tegen het uit de fractie zetten van Verdonk.

Staatssecretaris

In beide kabinetten van premier Rutte was Teeven staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Hij werkte steeds onder minister Opstelten. Als staatssecretaris was Teeven onder meer verantwoordelijk voor het kinderpardon en bezuinigingen in het gevangeniswezen.

Teeven raakte in 2013 in opspraak na de dood van de Russische asielzoeker Dolmatov. De Inspectie voor Veiligheid en Justitie bleek in die zaak onzorgvuldig te hebben gehandeld. Hij werd door de oppositie daarvoor verantwoordelijk gehouden, maar overleefde het kritische debat dat er over werd gevoerd.

Vorig jaar kreeg Teeven veel kritiek op zijn standpunt om geen bed, bad en brood aan uitgeprocedeerde asielzoekers te geven, ondanks een uitspraak van het Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa. Uiteindelijk ging hij begin dit jaar overstag.

Uiteindelijk stapte Teeven vanavond op, omdat het voor hem "onverteerbaar is" dat minister Opstelten om de deal met drugscrimineel Cees H. moet opstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl