Apple-topman Tim Cook tijdens de presentatie van nieuwe producten
NOS Nieuws

Apple versterkt samenwerking met medici

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Apple gaat intensiever samenwerken met ziekenhuizen en medische universiteiten. De maker van de iPhone heeft nieuwe apps voor patiënten met bijvoorbeeld Parkinson, diabetes en astma geïntroduceerd.

In de apps kunnen gebruikers kleine tests doen. Een Parkinson-patiënt kan bijvoorbeeld 'aaaa' zeggen in de microfoon, waarna op basis van de trillingen een medische analyse wordt gemaakt. Ook het loopgedrag, eventuele motorische beperkingen, fitness-gegevens, spraak en het geheugen van de patiënt kunnen worden getest.

Respondenten

Onderzoekers hopen dat ze via de apps, die vooralsnog alleen beschikbaar zijn in de VS, aan veel meer respondenten voor wetenschappelijk onderzoek komen dan nu.

De resultaten van de apps worden alleen gedeeld met medische onderzoekers wanneer de gebruiker daar expliciet toestemming voor geeft. Daarnaast krijgt de gebruiker zelf inzicht in de resultaten.

ResearchKit

De apps zijn gebaseerd op een nieuwe technologie, genaamd ResearchKit. Apple maakt de kit publiek beschikbaar, zodat andere medici en ook concurrerende fabrikanten zulke apps kunnen maken.

Apple belooft dat het bedrijf niet de beschikking krijgt over de resultaten van de tests, maar dat die direct naar de onderzoekers en doktoren gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl