NOS NieuwsAangepast

Grieken uiterlijk woensdag in gesprek met trojka

De Eurogroep heeft Griekenland gesommeerd uiterlijk woensdag om de tafel te gaan met de trojka: de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. De echte gesprekken over het hervormingspakket moeten dan beginnen.

Minister Dijsselbloem zei voor aanvang van het overleg van de Eurogroep, waar hij voorzitter van is, dat de gesprekken met Griekenland veel te langzaam gaan. De discussie over het waar en wanneer van de gesprekken noemde hij tijdverspilling. "Dat is allemaal niet interessant, het gaat erom dat we beginnen. De verlenging is maar beperkt en de tijd tikt weg."

Griekenland heeft vier maanden verlenging van het Europese steunprogramma gekregen. Ze zijn met nieuwe voorstellen gekomen om de financiën op orde te krijgen, maar Dijsselbloem wil daar nog niet op reageren. "De instituties (de trojka) moeten eerst kijken of het iets voorstelt. Dat horen we dan in de Eurogroep zo snel mogelijk, maar nu is het gewoon nog te vroeg", zei Dijsselbloem.

In Brussel of Athene?

De Griekse premier Tsipras komt vrijdag opnieuw naar Brussel. Hij spreekt dan met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Griekenland heeft liever niet dat er veel gesprekken met de trojka in Athene worden gevoerd; dat zou te bemoeizuchtig overkomen.

Dijsselbloem heeft er geen bezwaar tegen als de meeste gesprekken in Brussel worden gevoerd, maar er worden ook teams van de trojka naar Athene gestuurd. Volgens Dijsselbloem is communicatie tussen experts ter plekke noodzakelijk om in Brussel met de juiste informatie te kunnen onderhandelen.

Dijsselbloem voor aanvang van het overleg: het gaat te langzaam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl