Limburg Lions 1 liep in 2014 het kampioenschap op één doelpunt mis
NOS Sport

Limburg Lions op twee fronten actief

De merchandising staat opgesteld, de trommels staan klaar. Maar echt vol is de sporthal in Sittard niet, om 13.00 uur op een zonnige zondagmiddag. Toch staat het wedstrijdprogramma op het punt van beginnen.

Het tweede team van handbalvereniging Lions neemt het op tegen Hercules. Lions 2 is koploper in de degradatiepoule. Noem het een voorprogramma. Want twee uur later komt ook het vlaggenschip van de club in actie: Lions 1, dat bovenaan staat in de kampioenspoule.

Het contrast tussen de kampioenspoule en de degradatiepoule lijkt groot. En toch zou Lions 2 op het hoogste niveau niet misstaan. Dat de ploeg veroordeeld is tot het spelen van duels tegen de mindere goden is te danken aan de handbalbond, die wil voorkomen dat twee teams van dezelfde club actief zijn in één competitie.

Handbalbolwerk

Het zegt veel over het handbalbolwerk dat in Sittard is ontstaan. Lions is een samensmelting van drie Limburgse topclubs, die in de jaren tachtig en negentig de titels aaneenregen. De club bestaat sinds 2008. Landstitels werden er, ondanks vier finaleplaatsen, nog niet gewonnen. Wel was Lions dit seizoen de beste in de BeNe League, een competitie met de beste ploegen van Nederland en België.

Coach Monique Tijsterman van Lions 1 ziet in de aanpak de toekomst van handbal in Nederland. "Anders red je het niet en blijf je een te kleine vereniging. Dan lukt het je niet om jaren op dit niveau te handballen."

Frustratie

Het tweede team van Lions ontdoet zich inmiddels met veel moeite van Hercules en behoudt de leiding in de degradatiepoule. De ploeg van coach Harold Nusser, ooit goed voor 150 interlands, hoeft zich over degradatie geen zorgen te maken. Al is verplicht spelen op een lager niveau soms wel frustrerend. "Je merkt aan de ploeg dat de motivatie soms ontbreekt."

Tegelijkertijd is het ‘tweede’ een opleidingsploeg, die talent moet afleveren voor het eerste team. Het is de weg die Luc Steins doorliep. Met zijn 19 jaar is hij een van de toptalenten. Steins roemt de jeugdopleiding van zijn club. "Jongens van 17 of 18 staan allemaal te popelen om in het eerste terecht te komen. En als ze daar eenmaal komen, kunnen ze vol aan de bak."

Buitenland

Spelen in Lions 1 is voor Steins op nationaal niveau het hoogst haalbare. Wil hij zich in de toekomst verder ontwikkelen, dan moet hij naar het buitenland. "Die interesse heb ik wel, maar ik wil eerst mijn studie afmaken en een vaste waarde worden in het team."

Op deze zondagmiddag is Steins van grote waarde voor het eerste van Lions. Op het moment dat het moeizaam loopt tegen Aalsmeer neemt hij zijn ploeg op sleeptouw met vier treffers op een rij. Lions wint de wedstrijd uiteindelijk met 34-32 en blijft ongeslagen in de kampioenspoule.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl