Uitzicht op het 'Bankenkwartier' van Frankfurt
NOS Nieuws

Centrale banken bezig met opkopen staatsschulden

De Nederlandsche Bank en de Duitse Bundesbank zijn vandaag begonnen met het grootschalig opkopen van staatsleningen. Dat gebeurt in het kader van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Woordvoerders van de beide centrale banken bevestigen dat.

Volgens obligatiehandelaar Arjan de Ruiter van ING is rond de middag voor "enkele honderden miljoenen" aan schuld van eurolanden opgekocht. "We zien een flinke stroom aan activiteiten" zegt de Ruiter. "De nationale banken vragen aan 3 tot 4 banken tegelijk om een prijs voor bepaalde obligaties en de bank met de beste prijs wint."

Het opkopen van staatsschulden gebeurt "gespreid, voorzichtig, maar voortvarend." Om de obligatiemarkt niet te verstoren zijn de hoeveelheden niet te groot, denkt De Ruiter.

Rente omlaag

De rente op staatsleningen van bijna alle landen is verder gedaald. Die daling was al tijdenlang ingezet door de aankondiging van de ECB-actie.

Alleen de Griekse rente ging omhoog. Griekenland doet niet mee met deze opkoopactie omdat de ECB al te veel schuld heeft gekocht tijdens de eurocrisis. Bovendien zijn de Grieken er nog niet uit met Europa als het gaat om hun schuldenlast, en stijgt de spanning hierover.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's noemt de lage rente onnatuurlijk en gevaarlijk laag omdat de rente eigenlijk op geen enkele manier de reële economie en de risico's van het land weerspiegelt. Zo ligt de rente voor een land als Italië of Spanje een stuk lager dan die van de Verenigde Staten.

Geld voor papier

Vanaf vandaag kunnen staatsleningen van eurolanden verzilverd worden. Banken en investeerders kunnen de staatsschuld inleveren bij de nationale centrale bank en die hevelt dat weer over naar de Europese Centrale Bank (ECB). Elke maand voor 60 miljard euro, 19 maanden lang, voor in totaal 1140 miljard euro.

De ECB kondigde in januari het grootscheepse opkoopprogramma aan. De miljarden moeten de banken verlossen van beleggingen in papier en hen echt geld in handen geven om uit te lenen. Kredieten, hypotheken en leningen moeten vervolgens de consumptie en investeringen aanzwengelen en de economie een duw in de rug geven.

Naast staatsschulden worden schuldpapieren van Europese instellingen, zoals noodfondsen en de Europese Investeringsbank, opgekocht. De ECB gaat ook door met het overnemen van leningen met onderpand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl