Bondskanselier Merkel en de Japanse premier Shinzo Abe
NOS Nieuws

Merkel in Japan: wees eerlijk over oorlogsverleden

Bondskanselier Angela Merkel heeft in Japan benadrukt hoe belangrijk het is om open te zijn over het oorlogsverleden. Merkel zei in een toespraak in Tokio dat Duitsland zijn plaats in Europa weer heeft kunnen innemen omdat de Duitsers er niet voor zijn teruggeschrokken "de dingen bij naam te noemen".

Merkel ging niet zo ver om Japan tot dezelfde openheid op te roepen. "Zoiets moet uit de samenleving zelf komen", zei ze.

Zwaar geleden

Japan krijgt vooral van China zware kritiek. Peking verwijt Tokio dat het nooit voldoende schuld heeft bekend aan oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. China en andere Aziatische landen hebben zwaar geleden onder de Japanse bezetting.

Japan vormde in de oorlog met nazi-Duitsland en het fascistische Italië de zogeheten 'as' die het op vele plaatsen in de wereld opnam tegen de geallieerden.

Afzwakking

In augustus herdenkt Japan dat de Tweede Wereldoorlog zeventig jaar geleden werd beëindigd. Er wordt nu al breed gespeculeerd dat de nationalistische premier Shinzo Abe het Japanse excuus uit 1995 voor de wreedheden in Azië zal afzwakken.

Abe's grootvader was in de oorlogsjaren minister. Abe zelf veroorzaakte eerder internationale opschudding door een tempel in Tokio te bezoeken waar onder meer veroordeelde oorlogsmisdadigers worden herdacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl