Laurent Brochard en Leon van Bon op het WK-podium van 1997
NOS Wielrennen

UCI wist van positieve dopingtest Brochard

De internationale wielerunie UCI is eind jaren negentig nalatig geweest in het naleven van zijn eigen dopingregels. Dat stelt de CIRC, de commissie die onderzoek deed naar doping in de wielersport, maandag vast in zijn rapport. Het heeft Leon van Bon een zilveren medaille gekost op het WK van 1997.

In het CIRC-rapport wordt omschreven hoe de UCI omging met positieve dopingtesten in de jaren negentig. Twee schrijnende voorbeelden worden genoemd: de positieve plas van wereldkampioen Laurent Brochard in 1997 en die van Lance Armstrong tijdens de door hem gewonnen Tour van 1999.

Brochard leverde na de door hem gewonnen race in San Sebastian, waarin hij de Deen Bo Hamburger en Van Bon voorbleef in de sprint, een positieve plas in voor het middel lidocaine, een substantie die alleen gebruikt mocht worden als een dokter er van tevoren officieel zijn toestemming voor had verleend.

1997: brons Van Bon achter Brochard en Hamburger

Brochard en Armstrong niet vervolgd

In het geval van Brochard was er ten tijde van de test geen sprake van een dergelijk medisch attest. Nadat de UCI de positieve test van de kersverse wereldkampioen had ontdekt, vroeg de UCI aan Brochard om alsnog een verklaring te geven. Brochard kwam alsnog met een attest op de proppen en werd daarop niet vervolgd voor zijn dopingtest.

Als de UCI de regels had toegepast, had Brochard gediskwalificeerd moet worden. In dat geval was Bo Hamburger uitgeroepen tot wereldkampioen en had Leon van Bon niet de bronzen, maar de zilveren medaille gekregen. Van Bon is tot 2015 de laatste Nederlander die op het podium finishte tijdens een wegrace op het WK voor mannen.

Nauwelijks twee jaar later handelde de UCI op dezelfde manier bij Lance Armstrong, nadat de Amerikaan tijdens de Tour positief testte op een verboden middel. Het was de eerste van zeven achtereenvolgende rondes die Armstrong op zijn naam zou schrijven.

1999: Armstrong verzint verhaal over zadelpijn

Nalatigheid

Tijdens beide gevallen gaf de Nederlander Hein Verbruggen leiding aan de UCI. Het is overigens niet de eerste keer dat deze voorbeelden in de media verschijnen. Wat er gebeurde in 1997 is al eens verklaard door voormalige medewerkers van de wielerploeg Festina, het team waar Brochard eind jaren negentig voor fietste.

Nieuw is wel de conlusie van het CIRC: “De UCI heeft gefaald in het toepassen van zijn eigen anti-dopingregels in de zaken van Laurent Brochard en Lance Armstrong. In beide gevallen is er sprake van een ernstige nalatigheid in het nakomen van diens verplichtingen als internationale sportfederatie.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl