Lance Armstrong in 2009 na een dopingcontrole
NOS Wielrennen

Aanbeveling rapport: centrale apotheek voor hele peloton

Er moet een centrale apotheek komen voor het hele peloton. Bovendien is een wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van de ‘omerta’ gewenst. Het zijn twee voorbeelden uit het CIRC-rapport dat maandag gepubliceerd is.

De CIRC, de commissie die het afgelopen jaar onderzoek deed naar de dopingproblematiek in de wielersport, doet in zijn 227 pagina’s tellende rapport veel aanbevelingen aan de UCI.

Er moet veel gebeuren om de anti-dopingregels, of de naleving ervan, te verbeteren. Zo zou het hertesten van bloed- en urinestalen in de toekomst te allen tijde mogelijk moeten zijn. Renners zouden ook ’s nachts gecontroleerd moeten worden. Nu is er nog een ‘no testing window’ tussen 23.00 uur en 06.00 uur.

Overzicht

Hieronder een overzicht van de belangrijkste aanbevelingen. Alle aanbevelingen zijn terug te vinden op pagina’s 211 tot 227 van het CIRC-rapport.

- De UCI moet nauwer samenwerken met publieke overheden in de strijd tegen doping. Dat hebben recente dopingschandalen aangetoond.

- Dokters die anti-dopingregels overtreden, zouden ook geschorst moeten worden voor hun normale werkzaamheden, niet alleen binnen de sportwereld.

- Er moeten straffen komen voor een ieder die niet meewerkt aan een anti-dopingonderzoek.

- De mogelijkheid moet bestaan om ook ’s nachts, tussen 23.00 uur en 06.00 uur, dopingcontroles uit te voeren. Dit zogeheten ‘no testing window’ wordt aangeduid als een zwakke plek in het huidige anti-dopingsysteem.

- Atleten moeten niet snel op de hoogte worden gebracht van bevindingen in hun biologisch paspoort, aangezien ze daar hun gedrag op kunnen aanpassen.

- Het systeem waarbij renners hun whereabouts moeten invullen (ADAMS), moet verbeterd worden met als doel om sneller en beter data te verzamelen.

- Het structureel hertesten van stalen moet worden ingevoerd. Bij elke afgenomen staal moet verplicht een hertest-mogelijkheid zijn.

- De UCI moet een permanent meldpunt in het leven roepen voor klokkenluiders.

- Elke dopingzondaar zou moeten worden benaderd of hij zijn kennis wil delen.

- Het proces rondom overtredingen die via het biologisch paspoort aan het licht komen, moet sneller. Nu duurt het soms enkele jaren.

- Er moet een onderzoek komen naar welke medicijnen veel gebruikt worden binnen het peloton, ook al staan deze niet op de verboden lijst.

- Er moeten fondsen worden vrijgemaakt om wetenschappelijk, technisch en medisch onderzoek te doen.

- Straffen voor overtredingen van de anti-dopingregels moeten gelijk worden getrokken.

- Met betrekking tot het biologisch paspoort moet er wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de gevolgen van hoogte en uitdroging.

- Er moet een studie komen naar het fenomeen van collectieve ontkenning, om te voorkomen dat de ‘omerta’ nog een keer kan plaatsvinden.

- De CIRC adviseert dat de UCI onderzoek doet naar andere vormen van bedrog, zoals het verkopen van wedstrijden.

- De UCI moet mogelijk het systeem rond medische attesten (in het Engels TUE’s) herzien. Verzamelde (anonieme) informatie zou hiervoor gebruikt kunnen worden.

- De CIRC adviseert de UCI om de haalbaarheid van één centrale apotheek te onderzoeken. Alle middelen, zoals voedingssuplementen, die renners willen gebruiken tijdens (korte) etappekoersen zouden vanuit die apotheek kunnen worden verstrekt.

- Alle ploegen en renners die aan 1 wedstrijd meedoen, moeten op dezelfde manier en met dezelfde frequentie worden getest, ongeacht de licentie die ze hebben.

- De CIRC adviseert de UCI om de financiële stabiliteit van ploegen en renners te onderzoeken. Het gebrek daaraan is voor ploegen en renners een motivatie om alles te doen om resultaten te boeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl