Ruim 70 procent van de kinderen vindt dat ze zelf goed met geld kunnen omgaan
NOS Nieuws

Meer achtstegroepers hebben mobiel, maar ouders betalen

Het aandeel kinderen in groep 8 dat een mobiel heeft, is in vier jaar tijd gestegen van 70 naar 86 procent. Ze betalen die doorgaans niet zelf; de kosten komen voor rekening van de ouders.

Dat blijkt uit een peiling van het platform Wijzer in Geldzaken, in het kader van de Week van het Geld 2015. De mobiele telefoon wordt voor kinderen steeds belangrijker. In groep 5 heeft 20 procent al een mobieltje. Maar omdat hun ouders die betalen, kunnen ze hun zakgeld aan andere dingen besteden. Jongens geven hun geld vooral uit aan computerspellen en speelgoed, bij meisjes staat speelgoed bovenaan, gevolgd door dingen om zich mooi te maken.

Gastles

Medewerkers van onder meer banken, gemeenten en verzekeraars geven in de Week van het Geld gastlessen op scholen om kinderen financieel wijs te maken. Veel kinderen hebben dat helemaal niet nodig, vinden ze zelf. Van de kinderen in groep 5 tot en met 8 vindt 71 procent dat ze goed met geld om kunnen gaan. De helft zegt altijd te weten hoeveel geld ze hebben. Een kwart van de kinderen denkt ook best vaak aan geld.

De kosten voor een mobiele telefoon zijn wel een belangrijk onderwerp bij de gastlessen op de basisscholen. Zodra de ouders niet meer bereid zijn het mobieltje te betalen, blijkt dat voor kinderen een behoorlijke kostenpost. Het kan er zelfs toe leiden dat kinderen niet meer naar school gaan, omdat ze moeten werken om hun schulden af te betalen, zo werd vorig jaar in de gastlessen gesteld.

Bijlappen

Bijna alle kinderen praten wel met de ouders over geld en over de vraag wat ze van hun zakgeld moeten betalen. Maar uit recent onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat ouders lang niet altijd voet bij stuk houden. Als kinderen echt graag iets willen hebben, blijkt tweederde van de ouders bereid om de regels opzij te schuiven en bij te lappen.

Meisjes bewaren hun geld vaker in een portemonnee dan jongens. Die hebben daar "een speciaal plekje" voor. Maar de ouderwetse spaarpot staat nog altijd op nummer 1. Van de 500 ondervraagde kinderen bewaart 76 procent zijn geld in de spaarpot, 55 procent op de bank en 35 procent in de portemonnee.

Het is de vijfde keer dat de Week van het Geld wordt gehouden. Van het platform Wijzer in Geldzaken is koningin Máxima de erevoorzitter, zij geeft ook dit jaar het startsein. Dat doet ze met staatssecretaris Dekker op basisschool OBS West in Capelle aan den IJssel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl