NOS VoetbalAangepast

Rusland organiseert WK 2018

De FIFA heeft in Zürich bekendgemaakt dat Rusland het WK voetbal van 2018 organiseert. Het HollandBelgium-bid viel af.

De keuze voor Rusland kwam pas na twee stemrondes tot stand.

Engeland kreeg in de eerste stemronde slechts twee stemmen (tegenover vier voor Nederland/België, zeven voor Spanje/Portugal en negen voor Rusland), waardoor er in de finaleronde nog drie kandidaten overbleven.

De twee gezamenlijke kandidaturen legden het daarin af tegen Rusland, dat met dertien stemmen de absolute meerderheid binnen had. Nederland/België was - opvallend genoeg - teruggevallen naar twee stemmen, terwijl Spanje/Portugal andermaal op zeven bleef steken.

Primeur

Het is voor het eerst dat het WK voetbal in Rusland wordt gehouden. Spanje organiseerde het toernooi al eens in 1982, Engeland in 1966. Nederland en België organiseerden het toernooi nog nooit.

Vladimir Poetin was een opvallende afwezige tijdens de bekendmaking in Zürich, maar de premier van Rusland zal donderdag alsnog naar de Zwitserse stad afreizen om de FIFA te bedanken voor het toewijzen van het WK 2018 aan Rusland.

"Ik wil de leden van het uitvoerend comité van de FIFA bedanken voor hun vertrouwen", aldus Poetin. "En ik wil de leiding van de FIFA verzekeren dat we er alles aan zullen doen om te zorgen dat het WK het niveau krijgt dat het verdient."

WK 2022 naar Qatar

De organisatie van het WK van 2022 is naar Qatar gegaan. De andere kandidaten waren de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Korea en Japan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl