NOS Voetbal

Munsterman: ik ben een koning zonder land

Munsterman: ik ben koning zonder land

Joop Munsterman voelt zich een koning zonder land. Tegenover de NOS reageert de voorzitter van FC Twente voor het eerst publiekelijk op alle kritiek aan zijn adres, nadat eerder deze week is gebleken dat FC Twente in ernstige financiële problemen verkeert en mede daarom door de KNVB is bestraft met drie punten aftrek. "Natuurlijk ben ik schuldig. Uiteindelijk is er maar één verantwoordelijk en dat ben ik", zegt Munsterman.

Munsterman zegt ook gewoon het seizoen af te maken als voorzitter van FC Twente. Berichtgeving op RTV Oost over een direct vertrek op aandrang van het management en de raad van commissarissen, spreekt hij met grote stelligheid tegen. "Dat is volstrekte onzin", zegt Munsterman. "Ik maak keurig het jaar af."

"Als een voorzitter of directeur vertrekt, is hij koning zonder land en dat ben ik natuurlijk", aldus Munsterman. "Mijn rol is uitgespeeld. Dat is duidelijk. Ik ben nog een halfjaar voorzitter, maar blijf in een steeds kleinere rol. Ik ben niemand tot last en probeer de raad van commissarissen en het managementteam te helpen waar ik kan. Maar ik ga geen beleid meer maken."

Geen woordvoering meer

Munsterman fungeerde als directeur van het managementteam en als voorzitter van de raad van commissarissen van de club. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Twente maakte Munsterman bekend aan het einde van dit seizoen als voorzitter plaats te maken voor Aldo van der Laan, terwijl Gerald van den Belt op 1 februari aantrad als directeur van Twente.

De woordvoering laat Munsterman sindsdien over aan dat duo. "Daar moet ik niet doorheen babbelen. Als het over de toekomstplannen gaat, komt de nieuwe voorzitter in beeld. Ik loop nog een halfjaar mee en help waar ik kan, maar Aldo van der Laan is natuurlijk de voorzitter van de toekomst. En Van den Belt en de mensen van het managementteam zijn de operationele mensen."

FC Twente kreeg afgelopen week drie punten aftrek omdat de club de zaken financieel niet op orde heeft. "We hebben een derde waarschuwing gehad", verklaarde Munsterman. "We hebben een afschrijvingsmethodiek toegepast waarmee de KNVB niet akkoord ging. Aangezien we al eerder twee waarschuwingen hebben gehad, kregen we nu drie punten in mindering."

Munsterman: ik ben niet laconiek

"Er zijn fouten gemaakt met aankopen"

Munsterman werd in 2004 voorzitter van FC Twente en onder zijn bewind klommen de Tukkers naar de top van de eredivisie en werd het stadion uitgebreid. In 2010 pakten de Tukkers de enige landstitel in de clubhistorie en een jaar later veroverde Twente de KNVB-beker. De sportieve groei ging gepaard met financiële risico's en leidden tot de huidige problemen.

"We hebben het hartstikke moeilijk", erkent Munsterman. "We hebben goede dingen gedaan en fouten gemaakt met aankopen. Wellicht hadden we dit jaar geen aankopen moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl