NOS Wielrennen

Kelderman: weer dichter bij de top

Kelderman droomt van toptien in de Tour

Bauke Mollema en Robert Gesink zijn nog allerminst afgeschreven, maar inmiddels heeft het volgende Nederlandse wielertalent met in het oog springende rondecapaciteiten zich alweer aangediend. Wilco Kelderman lijkt de man van de toekomst. "De verwachtingen zijn best wel hooggespannen rondom Wilco", windt Nico Verhoeven, ploegleider bij Lotto-Jumbo, er geen doekjes om.

Kelderman reed zich vorig jaar in de kijker met onder meer fraaie klasseringen in de Ronde van Italië (zevende) en Ronde van Spanje (veertien). De doorbraak was daarmee een feit. Nu moet hij laten zien wat hij werkelijk waard is. Kan hij aanklampen bij de absolute wereldtop?

"Ik denk dat ik wel weer een stap heb gezet", schat de Amersfoorter, die eind deze maand 24 jaar wordt, zelf in. "Ik kom elke keer net weer iets dichter bij de top."

Lijn doortrekken

Bepaald geen loze kreet. In februari ging hij in de Ronde van Andalusië in het spoor van de besten (lees: Chris Froome en Alberto Contador) mee omhoog in de bergen, terwijl in de acht kilometer lange tijdrit alleen Javier Moreno sneller was. De komende week moet hij die lijn zien door te trekken in Parijs-Nice, de etappekoers waarin hij vorig jaar door pech naast een topklassering greep.

"Ik denk dat nu het moment gekomen is dat hij in elke wedstrijd waarin voor hem een hoofdrol is weggelegd, hij laat zien dat hij zich bij de besten kan manifesteren", meent Verhoeven, die een sterke ploeg om zijn jonge kopman heeft geformeerd. "Hij moet zich nu bewijzen."

Kelderman maakt zich daar geen zorgen over. "Er komt nu meer druk op mij te liggen. Maar ik voel mij daar niet slecht bij. Ik verwacht er zelf ook heel veel van en ik voel mij heel goed."

Andersom

Stiekem gaat de blik ook al een beetje richting Tour de France, die voor het eerst op zijn programma staat. Kelderman lijkt de ideale man om Robert Gesink bij te staan in de fameuze etappekoers. "Of andersom", vult Verhoeven er veelbetekenend aan toe.

"Als je kijkt naar de Giro van vorig jaar, waar hij net achter de absolute top zat, dan zou je dat in de Tour ook kunnen verwachten. Al is de Tour natuurlijk net weer een niveautje hoger. Daar komen alle toppers bij elkaar en daar zijn alle toppers op dat moment ook echt top."

Kelderman zelf dagdroomt van een plek in de toptien. "Sowieso. Froome en Contador steken er toch nog wel een stukje bovenuit. Maar de toptien of topvijftien in de Tour zou heel mooi zijn. Topdrie is nog niet reëel." Met de nadruk op 'nog'...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl