Tom-Jelte Slagter (l) op weg naar de ritzege in de zevende etappe
NOS Wielrennen

Talenten keren terug naar Parijs-Nice

Het was de koers van hun doorbraak. Moreno Hofland won een etappe, Tom-Jelte Slagter zelfs twee en Wilco Kelderman lag lang op koers voor een topklassering. Zondag keren ze terug in Parijs-Nice. Met nieuwe verwachtingen, meer druk en veelal dezelfde ambitie.

Bij Lotto-Jumbo is het vertrouwen in het atletische vermogen van Hofland en Kelderman groot. Zelfs zo groot dat de ploeg nu wel eens wil zien of de twee talenten de druk wel aankunnen. "Parijs-Nice staat al sinds december rood omcirkeld in de agenda. De koers naar de zon is één van de voorjaarsdoelen", klinkt het vanuit de Nederlandse ploeg. Merijn Zeeman gaat zelfs nog een stapje verder. "Alles zal moeten samenkomen, want er worden resultaten verwacht."

Lotto verwacht topvijf van Kelderman

Die resultaten moeten voor sprinter Hofland komen in vier van de eerste vijf etappes. "Daar liggen kansen voor mij. Het zou mooi zijn als ik net als vorig jaar een rit kan winnen." Hofland kende wat tegenslag sinds de Ruta del Sol, waar hij onderuit ging. Daarna werd hij ziek en miste hij Kuurne-Brussel-Kuurne.

Kelderman in vorm, Slagter niet

Daarentegen lijkt Kelderman juist in vorm. Hij werd tweede in de tijdrit in Andalusië, met vier seconden voorsprong op Alberto Contador en zelfs twaalf tellen voorsprong op Chris Froome. "Als alles meezit, kan ik in de topvijf eindigen."

En Slagter? "Het wordt pas mijn eerste koers van het jaar. Ik heb wat last van mijn knie gehad, vandaar. Ik heb nu niet de vorm die ik vorig jaar had. We gaan er naartoe met Andrew Talansky als kopman."

Het parcours ligt Slagter minder goed dan vorig jaar; de proloog is terug en de ronde wordt afgesloten met de traditionele klimtijdrit op de Col d’Èze. "Die tijdrit ligt Talansky wel goed. Ik heb gewoon heel veel zin om weer te koersen, wat stappen te zetten. En ik hoop dat ik de ploeg hier en daar kan helpen. Mijn eerste echte doel? De Ronde van het Baskenland."

Nederlandse overwinning in Parijs-Nice

Boom en Dumoulin

Ondertussen hebben nog twee Nederlanders ambities. Lars Boom mikt op de zege in de proloog van 6,7 kilometer. De vorige keer dat hij een proloog fietste in Parijs-Nice, won hij. "Dat is wel weer een doel van mij. Maar het is afwachten hoe ik er precies voor sta. Ik ben twee weken op trainingsstage geweest."

En Tom Dumoulin had net als Kelderman een hoge klassering in gedachten. Maar ziekte gooide deze week roet in het eten. Hij hoopt nog wel op een topresultaat in de klimtijdrit. "We zijn al druk bezig geweest met de fiets voor die tijdrit. Richie Porte won daar in 2013 op een gewone fiets met een opzetstuur. Bradley Wiggins won een jaar eerder op een tijdritfiets", weet Dumoulin.

Porte en Wiggins doen ook dit jaar weer mee. Wiggins zal knechten voor zijn Australische ploeggenoot, die een gooi gaat doen naar de eindzege. Hij liet al een goede vorm zien in de Tour Down Under (tweede) en de Ronde van de Algarve (vierde). De andere topfavoriet is Tejay van Garderen. De Amerikaan van BMC heeft ook een goede tijdrit in de benen en toonde in de Ronde van Oman (tweede) al aan goed bergop te kunnen.

Favorieten

Tinkoff-Saxo schuift Rafal Majka naar voren als klassementsman, Etixx start met wereldkampioen Michal Kwiatkowski. De verwachting is dat ook Romain Bardet (AG2R) een rol gaat spelen, al is het de vraag of zijn tijdrit goed genoeg is. Op papier maken ook Talansky, Jean-Christophe Péraud en Fabio Aru kans op de eindzege, maar zij hebben dit jaar nog weinig wedstrijdkilometers in de benen.

**** Porte, Van Garderen

*** Kelderman, Kwiatkowski, Bardet

** Majka, Costa, Thomas

* Machado, Taaramae

  • ASO
    Proloog - 8 maart: Maurepas-Maurepas (6,7 km)
  • ASO
    Eerste etappe - 9 maart: Saint Rémy lès Chevreuse-Contres (196,5 km)
  • ASO
    Tweede etappe - 10 maart: Saint Aignan-Saint Amand Montrond (172 km)
  • ASO
    Derde etappe - 11 maart: Saint Amand Montrond-Saint Pourçain sur Sioule (179 km)
  • ASO
    Vierde etappe - 12 maart: Varennes sur Allier-Croix de Chaubouret (204 km)
  • ASO
    Vijfde etappe - 13 maart: Saint Étienne-Rasteau (192,5 km)
  • ASO
    Zesde etappe - 14 maart: Vence-Nice (181,5 km)
  • ASO
    Afsluitende tijdrit - 15 maart: Nice-Col d'Èze (9,5 km)

In samenvatting bij de NOS

De NOS laat dagelijks een samenvatting zien van Parijs-Nice, in combinatie met die andere grote koers, die woensdag begint: Tirreno-Adriatico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl