NOS NieuwsAangepast

FIFA beslist over WK bid 2018

Vanmiddag beslist de FIFA welke landen de WK's van 2018 en 2022 mogen organiseren. Nederland en België hebben zich samen kandidaat gesteld voor het organiseren van het WK van 2018.

Andere kandidaten voor 2018 zijn Engeland, Rusland en de combinatie Spanje/Portugal.

Presentatie

Het is de eerste keer dat er gelijktijdig beslist wordt over twee eindronden, zodat de organiserende landen meer tijd hebben voor een succesvolle organisatie.

Om 09.00 uur begon in Zürich de presentatie. Premier Mark Rutte benadrukte , samen met zijn Belgische collega Yves Leterme, tegenover de 22 belangrijkste FIFA-leden dat beide Lage Landen alle beloften voor de organisatie van het WK voetbal in 2018 kunnen waarmaken.

"We kunnen tegemoetkomen aan alle wensen van de FIFA", zei Rutte. "Want we zijn ook in financieel opzicht sterke landen", zorgde Leterme voor bijval.

Ruud Gullit, voorzitter van het HollandBelgium Bid, probeerde duidelijk te maken dat de mondiale eindronde van 2018 in de Lage Landen moet plaatsvinden. "We staan al jaren in top tien van de wereld en alle landen om ons heen hebben al een keer een WK mogen houden. Nu zijn wij toch wel een keertje aan de beurt", zei de voormalig topvoetballer die ook de overige sterke punten snel opsomde.

"De afstanden tussen de stadions zijn klein en met al onze fietsen denken we goed aan het milieu. We hebben onze financiën ook goed voor elkaar."

De presentaties zijn live te volgen via NOS.nl.

Poetin

Engeland heeft zwaar geschut in stelling gebracht. Premier Cameron waart al dagen rond in het FIFA-kantoor en voetballer David Beckham meldt dat ook het koninklijk huis z'n bijdrage levert.

In het Kremlin zijn alle ogen gericht op premier Poetin, die een slotoffensief opende. Hij neemt het op voor de wereldvoetbalbond FIFA, die wegens corruptie onder vuur ligt in de Britse pers. Toch is hij er vandaag niet bij.

Het tot op heden gehanteerde roulatiesysteem, waarbij het continent al vaststond, is opgeheven. Nu is de enige voorwaarde dat een WK niet tweemaal achtereen op hetzelfde continent wordt gehouden.

Uitslagen

Omdat de Verenigde Staten zich uit de bieding voor 2018 hebben teruggetrokken wordt het WK van 2018 zeker in Europa gehouden. Daarmee is ook duidelijk dat het WK 2022 zeker niet in Europa terecht komt,

Rond 16.00 maakt de FIFA de uitslagen van beide bids bekend. Ook deze zijn live te volgen via NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl