Venezolanen in de rij voor een winkel in de hoofdstad Caracas
NOS Nieuws

Caissière Venezuela vraagt voortaan om vingerafdruk

Supermarkten in Venezuela worden voorzien van vingerafdrukscanners. De apparaten moeten voorkomen dat mensen gaan hamsteren.

In Venezuela zijn grote tekorten aan basisbenodigdheden als voedsel, medicijnen en schoonmaakmiddelen. Veel schappen zijn leeg en de Venezolanen staan lang in de rij om boodschappen te doen.

De producten die er wel zijn, zijn vaak alleen op rantsoen te krijgen. Met de scanners kunnen de caissières controleren of mensen niet meer kopen dan is toegestaan. In totaal worden in het hele land 20.000 scanners geplaatst.

Smokkel

De regering van president Maduro experimenteerde de afgelopen tijd al met de scanners. Dat gebeurde in 36 supermarkten langs de grens met Colombia.

In het grensgebied wordt veel gesmokkeld. Smokkelaars kopen producten in het socialistische Venezuela, waar de prijzen gecontroleerd zijn, en verkopen ze in het buurland.

Onrust

De oplopende tekorten leiden in Venezuela tot spanningen. De crisis wordt versterkt door de lage olieprijs. Het olieproducerende Venezuela is voor een groot deel van die inkomsten afhankelijk.

De afgelopen tijd gingen Venezolanen geregeld de straat op. Bij de protesten kwam eind februari een jongen van 14 om het leven.

Gisteren beloofden andere Zuid-Amerikaanse landen dat ze Venezuela gaan helpen de tekorten aan te vullen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl