Brabant krijgt extra mogelijkheden om duurzaamheid te stimuleren
NOS Nieuws

'Meer mogelijkheden voor duurzame veehouderij Brabant'

De provincie Noord-Brabant krijgt meer mogelijkheden om duurzame veehouderij te stimuleren. Staatssecretaris Dijksma zei zaterdagmiddag op een verkiezingsbijeenkomst in Reusel dat het kabinet de Crisis- en herstelwet aanpast. De provincie krijgt daardoor meer armslag.

Noord-Brabant wil overlast en verontreiniging door grote stallen tegengaan, maar stuit soms op tegenstand van andere partijen. Eerder dit jaar wilde de gemeente Reusel extra duurzaamheidseisen toepassen, maar de Raad van State hield dat tegen.

Die stelde dat provincie en gemeenten ruimtebeleid niet mogen gebruiken om boeren extra regels op te leggen. Met een aanpassing van de wet kan de provincie voortaan ook aan bestaande bedrijven die willen uitbreiden nieuwe regels opleggen.

Schaalvergroting

Na de debatten over megastallen in 2011 spraken overheden, landbouworganisaties en natuur- en milieuorganisaties in het Verbond van Den Bosch af om de keten zo duurzaam mogelijk te maken. De Brabantse veehouderij vervult een belangrijke positie in de wereld, maar volgens de provincie gaat de ontwikkeling van veehouderijbedrijven door schaalvergroting steeds meer ten koste van natuur en milieu.

Met de uitspraak van de Raad van State begin dit jaar kwam het beleid van de provincie op losse schroeven te staan. Commissaris van de koning Van de Donk liet weten dat niet te accepteren. Hij zei op zoek te gaan naar manieren om de overgang naar duurzame veehouderij in Brabant te stimuleren. Die manier lijkt nu gevonden. Dijksma gaat proberen Brabant via de Crisis- en herstelwet juridisch te ondersteunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl