Dafne Schippers (l) en Nelli Cooman in 1989 (r)
NOS Sport

Cooman ziet haar nationale record wel sneuvelen

Records zijn er om gebroken te worden. Het zijn de woorden van Nelli Cooman. De voormalige topsprintster is nationaal recordhoudster op de 60 meter. Haar 7,00 seconden dateert van 1986, tijdens de EK indoor in Madrid. "Als je naar de afgelopen jaren kijkt, is er denk ik maar één die in staat geacht moet worden dat record over te nemen. En dat is Dafne Schippers", zegt Cooman.

De tijd waarmee Cooman in Madrid de titel greep, was ook een wereldrecord. "En dat is later ook gewoon verbeterd hoor. Merlene Ottey en Irina Privalova doken onder die tijd. Als je het mensen niet gunt om een record te verbeteren, ben je geen topsporter", vindt Cooman.

1986: Nelli Cooman loopt wereldrecord

De ex-sprintster heeft Dafne Schippers maar weinig zien lopen. Ze kijkt gewoon heel weinig naar wedstrijden. "Ik heb een mooie tijd gehad, maar zou het voor geen goud willen overdoen. Emotioneel is het zwaar geweest, met veel verdriet en pijn. Dafne ontwikkelt zich goed. Ik vind het super wat ze doet. Ze heeft er ook heel hard voor gewerkt. Ik gun haar dat Nederlandse record van harte."

Te weinig aandacht

Mocht Schippers bij de EK indoor in Praag aan de 7,00 komen, denkt Cooman dat dat een heel goede zaak voor de Nederlandse atletiek is. De sport heeft in haar ogen de laatste jaren te weinig aandacht gekregen. "Atletiek heeft een tijd stilgestaan. Zo'n atlete als Schippers verdient veel aandacht." Vorig jaar onttroonde de Utrechtse Cooman in de buitenlucht al als recordhoudster op de 100 meter.

Ik heb een mooie tijd gehad, maar zou het voor geen goud willen overdoen.

Nelli Cooman

Cooman weet wel wat Schippers nodig heeft om in de buurt van het huidige record te komen. "Je moet de perfecte race lopen. Het is maar 60 meter. Je kunt je geen enkele fout veroorloven. Van start tot finish moet alles kloppen."

Schippers gaf in Praag aan dat haar start niet vlekkeloos was en dat ze niet helemaal voluit was gegaan. "Er zit dus kennelijk nog rek in", stelt Cooman vast zonder de race gezien te hebben.

Concentreren

Schippers verklaarde na haar persoonlijk record van 7,07 in de series ook niet met het record van Cooman bezig te zijn. "Dat moet ze ook niet doen. Ze moet zich concentreren op haar races. Wat er mogelijk is voor haar? Ik weet het niet. Ze moet gezien haar ontwikkeling in de buurt van de 7,00 kunnen komen."

Cooman houdt toch een slag om de arm. "Het lijkt zo weinig, die 0,07 seconde. Maar op de 60 meter is het verdomde veel", lacht ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl