NOS Nieuws

Stadionverboden voor relschoppers Feyenoord

Vijftien Feyenoordsupporters die zich in Rome hebben misdragen, mogen niet meer naar thuis- en uitwedstrijden van Feyenoord. Justitie zegt dat er nog tientallen stadionverboden zullen volgen.

De hooligans raakten vorige maand in de Italiaanse hoofdstad slaags met de politie rond de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma.

Justitie in Italië heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie geïnformeerd over de relschoppers die een boete hebben moeten betalen of voor de rechter zijn verschenen. Het OM heeft die informatie doorgestuurd aan de club en de KNVB.

Dag voor de wedstrijd

"De brieven die nu zijn verstuurd, hebben betrekking op de gebeurtenissen op de dag voor de wedstrijd", zegt persofficier Ernst Pols.

"We zijn inmiddels zo ver dat we ook informatie hebben over personen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan strafbare feiten op de wedstrijddag zelf. Daarvan zijn ook brieven in de maak en die zullen op korte termijn bij mensen op de deurmat ploffen."

De Feyenoorddirectie heeft de supporters een voorlopig stadionverbod gegeven. De voetbalbond zal bepalen of dit wordt omgezet in een officieel stadionverbod.

Weg naar Rome

Hoeveel hooligans een stadionverbod krijgen, weet het OM volgens Pols nog niet precies. "Wij zijn nog bezig met een eigen onderzoek en ook de Italianen kunnen nog nieuwe namen verstrekken."

Het OM geeft vaker namen van relschoppers door aan clubs en de KNVB. "De afspraken daarover zijn eigenlijk al zo oud als de weg naar Rome", zegt Pols. "Nu springt het er natuurlijk uit omdat we te maken hebben met een heel uitzonderlijke situatie. Maar de regelgeving bestaat al een tijd."

Miljoenen euro's

De relschoppers beschadigden onder meer de Barcaccia-fontein onder aan de Spaanse Trappen. Volgens de gemeente Rome richtten ze voor 8 miljoen euro schade aan. Een deel daarvan is imagoschade voor de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl